Ministerul irakian de interne a anuntat un plan de intarire a securitatii la Bagdad, prin saparea de transee in jurul orasului si acces numai prin 28 de puncte de control. Scopul este de a-i impiedica pe insurgenti sa intre sau sa iasa din oras, in timp ce raziile de securitate efectuate de fortele irachiene si americane pot continua in interior. Un plan separat de intarire a securitatii in Basra, al doilea oras irakian ca marime, ar urma sa fie lansat in citeva zile.

Un reprezentant al ministerului irakian de interne a spus ca la Bagdad, potrivit noului plan, toate drumurile minore vor fi blocate si toate caile de intrare in oras vor fi controlate de fortele de securitate. El a spus ca planul va incepe sa intre in vigoare peste mai putin de trei saptamani, dar nu a putut preciza cat de mult va costa aceasta masura.

Potrivit unui corespondent BBC, saparea de transee in jurul unui oras cu perimetru de 80 de kilometri va reprezenta o actiune de mare amploare si va aduce probabil perturbari in viata celor care locuiesc atat in oras cat si in afara.

La Basra, se anticipeaza ca fortele de securitate irachiene vor incepe operatiuni
contra unor forte paramilitare siite in urmatoarele cateva zile. Basra nu a cunoscut la fel de multa violenta ca Bagdadul, dar comandantii fortelor de securitate locale spun ca obiectivul lor este sa reduca atacurile cu mortiere contra unor zone rezidentiale si activitatile echipelor mortii organizate de militiile siite, care ii ataca pe suniti.

Corespondentul BBC transmite ca atingerea obiectivului va fi complicata de faptul ca fortele de securitate locale par a fi puternic infiltrate de membri ai militiilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.