Discursul Papei Benedict al XVI-lea despre "credinta si ratiune" in crestinism si islam, tinut marti, la Universitatea din Regensburg, Germania, a revoltat comunitatile de musulmani din intreaga lume

Discursul Papei Benedict al XVI-lea despre "credinta si ratiune" in crestinism si islam, tinut marti, la Universitatea din Regensburg, Germania, a revoltat comunitatile de musulmani din intreaga lume, care i-au cerut Suveranului sa-si ceara iertare public. Vaticanul a incercat sa calmeze spiritele, spunand ca Suveranul nu a avut intentia de a jigni musulmanii.

"Arata-mi ce a adus nou Mahomed, si nu vei gasi decat lucruri rele si inumane, precum porunca sa de a impune prin sabie credinta propovaduita de el", este afirmatia Papei Benedict al XVI-lea care i-a facut pe musulmani sa acuze Vaticanul de "instigare la ura religioasa" si de "denigrare a Profetului".

Suveranul a citat cu aceasta un pasaj dintr-o scriere a unui imparat bizantin din secolul al XVI-lea, care facea referire la raportul credinta-violenta cu accent asupra "Jihadului" musulman (razboiul sfant). "Dumnezeu nu se bucura de sange, iar purtarea necugetata este contrara lui Dumnezeu. Credinta este rodul spiritului, nu al corpului. Cel care vrea sa-l conduca pe un altul spre credinta trebuie sa cunoasca vorba buna si gandul drept, nu forta si nici amenintarea… Pentru a convinge un om rational, nu ai nevoie sa-ti folosesti bratul, nici vreo arma ori alt mijloc de amenintare", a spus Papa, citand din aceeasi scriere.

Campanie impotriva Islamului

In urma acestui discurs, vizita Papei in Turcia a fost pusa sub semnul intrebarii de clericii musulmani de la Ankara. Totodata, "Fratia musulmana" (OIC), din care fac parte 58 de state, l-a acuzat pe Suveran ca duce o adevarata campanie de denigrare a profetului Mahomed si i-au cerut Suveranului sa-si ceara scuze oficial. Mai multi clerici au amintit ca cruciadele le-au inceput crestinii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.