In timp ce alianta lui al-Sistani este deceptionata ca n-a obtinut majoritatea absoluta, kurzii jubileaza, spre nemultumirea autoritatilor turce.

Desi a cistigat alegerile legislative cu 48,1% din voturile exprimate, Alianta Unita Irakiana (AUI), care a candidat sub egida marelui ayatollah Ali al-Sistani, s-a declarat deceptionata ca nu a obtinut majoritatea absoluta pe care sondajele de opinie o prezisesera. "Ne asteptam la cel putin 50% din voturi", a recunoscut un purtator de cuvint al Aliantei, imediat dupa aflarea rezultatelor finale. El a precizat ca AUI a inceput deja negocierile cu alte formatiuni, in vederea alcatuirii noului guvern, deoarece nu a obtinut o majoritate parlamentara. In acest moment, alianta kurzilor este considerata un potential partener de guvernare.

Kurzii s-au clasat pe locul doi, cu 25,7% din sufragii. Autoritatile turce s-au alarmat imediat de succesul aliantei kurde in alegerile din 30 ianuarie si au cerut Comisiei electorale irakiene si ONU sa ancheteze "neregulile care au marcat scrutinul", in special in sectorul Kirkuk. "Se pare ca anumite elemente au incercat sa influenteze votul si au obtinut astfel cistiguri injuste", se arata intr-un comunicat al Ministerului turc de Externe. Fara a-i mentiona explicit pe kurzi, MAE turc constata ca participarea electorala a fost slaba in unele regiuni si estimeaza ca rezultatele au fost "dezechilibrate" in mai multe sectoare, intre care cel din Kirkuk. Ankara se teme ca o dominatie kurda categorica in zona Kirkuk poate duce la aparitia unui stat kurd independent in nordul Irakului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.