Numarul doi al retelei teroriste Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, a amenintat direct Franta, intr-o inregistrare video difuzata la 11 septembrie, la cinci ani dupa atentatele de la New York si Washington.
Pentru a imprima un plus de veridicitate avertismentului sau, egipteanul indica inclusiv gruparea care va duce la indeplinire misiunea. Este vorba de GSPC, o miscare armata algeriana. "Emirul nostru, seicul Ussama bin Laden, leul islamului, m-a insarcinat sa aduc la cunostinta fratilor nostri mudjahedini si maselor de musulmani vestea cea buna. GSPC a aderat la organizatia Qaida al-Jihad", spune el in mesajul dat publicitatii ieri de cotidianul "Le Figaro".

"Aceasta uniune binecuvantata va sta ca un os in coasta americanilor si francezilor, precum si a aliatilor acestora si va umple inimile tuturor de teama si groaza". Retorica antifranceza nu este ceva nou in declaratiile Al-Qaida, dar acest ultim semnal de alarma a fost considerat "deosebit de ingrijorator" de conducerea de la Paris.

Mai ales ca originalitatea inregistrarii a fost stabilita in urma testelor efectuate. Interventia adjunctului lui bin Laden anuleaza teoriile potrivit carora pozitia diplomatiei franceze in Liban contribuie la atenuarea riscurilor de atentate pe teritoriul Frantei. Ieri, la Paris, aproximativ 250 de personalitati, de la Marea Mediterana la Golful Persic, s-au reunit pentru a promova "dialogul intre popoare si culturi". De la tribuna conferintei gazduite de Palatul Elysee, presedintele Chirac vorbea de necesitatea comunicarii in civilizatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.