Fenomenele climatice extreme - canicule sau ploi diluviene - constatate in ultimele veri in Europa continentala ar putea deveni ceva obisnuit pana la sfarsitul secolului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii elvetieni si publicat de revista "Nature".
Climatul cald si uscat din tarile riverane Mediteranei ar putea astfel sa urce catre nordul Europei.

Aceasta evolutie ar putea sa aiba "un efect pozitiv mecanic" asupra centrului si estului Europei si sa antreneze aceste regiuni intr-un cerc vicios, cu o evaporare mai importanta la nivelul solului si o crestere a umiditatii degajate de vegetatie ca urmare a cresterii temperaturilor. In regiunile umede, aerul cald va contribui astfel la alimentarea ciclului precipitatiilor, crescand riscul de inundatii. In schimb, in regiunile cu un climat uscat, umiditatea solului si a plantelor va fi evaporata mai repede, limitand din ce in ce mai mult posibilitatile de racire a atmosferei si accentuand caniculele.

Acest proces va fi cu atat mai complex cu cat vegetatia va fi modificata de incalzirea climatica, padurile de foioase lasand progresiv locul plantelor adaptate la un climat cald si uscat, ceea ce va afecta schimburile de aer umed cu atmosfera. Aceasta evolutie va fi caracterizata de valuri de caldura mai frecvente si confirma, totodata, ca fenomenele climatice - canicule sau inundatii - vor varia foarte mult de la un an la altul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.