Alianta Nord Atlantica s-a declarat ingrijorata de modul in care decurge campania impotriva talibanilor, in Afganistan. Ambasadorii tarilor NATO si liderii militari s-au reunit miercuri la Bruxelles pentru a discuta modalitati de sporire a numarului de trupe din regiune. Totusi, oficialii NATO admit ca vor fi greu de gasit inca 2.200 de militari, in conditiile in care unele tari membre nu par dispuse sa accepte sa trimita efective suplimentare.

Forta internationala de pace din Afganistan numara circa zece mii de soldati americani, plus alti zece mii din diverse tari ale Aliantei Nord Atlantice. Cele mai grele lupte se dau in provincia Helmand, unde sunt active trupele britanice, si unde s-a consemnat si cel mai mare numar de pierderi in randul soldatilor.

Ministrul american de externe Condoleezza Rice avertiza ca Afganistan-ul se va transforma intr-un stat esuat daca misiunea NATO de stabilizare nu duce la eradicarea amenintarii talibane.

Dar cum sunt primite astfel de apeluri in principalele state care ar putea contribui cu trupe?

Corespondentul BBC la Roma, David Willey, spune ca in Italia astfel de cereri vor fi primite cu rezerve.
"In Italia, cererile de suplimentare a trupelor sunt primite cu putin entuziasm. Premierul italian Romano Prodi a spus ca armata italiana este deja suprasolicitata."

"Are 1.800 de oameni in Afganistan, plus inca 2.500 alocati fortei de stabilizare din Liban. Italienii isi retrag treptat contingentul de 3 mii de soldati din Irak."

"Razboaiele din Irak si Afganistan sunt nepopulare printre italieni iar sondajele arata o opozitie clara fata de extinderea efectivelor combatante", spune corespondenta BBC.

Atitudini similare se fac simtite si in Germania, spune corespondenta BBC la Berlin Tristana Moore.
"Desi se fac presiuni asupra guvernului german, convingerea generala este ca aceasta si-a indeplinit angajamentele fata de NATO. Germania a trimis 2.900 de soldati in Afganistan, al caror mandat a fost extins cu inca un an. Soldatii germani au preluat comanda in zona Mazar e Sharif, fiind implicati mai mult in reconstructie."

"Germania respinge ideea mutarii lor in sudul tarii, unde se dau cele mai grele lupte. Berlinul mai participa la operatiuni de mentinere a pacii in Balcani si in Congo, iar opinia publica nu pare sa accepte extinderea prezentei militare", spune corespondenta BBC la Berlin.

O alta tara de care se leaga sperantele NATO este Turcia.

"In Turcia, politicienii au cuvantul final asupra numarului de soldati din Afganistan", spune corespondenta BBC in Turcia, Sarah Rainsford.
"Dar seful statului major general, care are o mare influenta, s-a declarat deja impotriva sporirii efectivelor. Turcia trimite o mie de soldati in Liban iar opinia publica considera ca tara isi joaca in mod corect rolul pe scena internationala."

"Armata turca este cea de-a doua ca marime din NATO, dar este compusa in special din militari in termen si nu se doreste trimiterea lor in operatiuni periculoase "

"In plus, pericolul separatismului kurd a crescut in ultimele saptamani, iar populatia crede ca ar fi mai bine ca militarii sa ramana acasa", spune corespondenta BBC.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.