Cuvintele apartin transnistreanului Ilia Galinski, prezentat drept director al Institutului de istorie si drept de la Tiraspol. Si ele au fost rostite la o recenta conferinta, organizata la Tiraspol in ajunul referendumului de independenta, programat pentru 17 septembrie in teritoriile din stanga Nistrului.

De unde aceasta idee, vechiculata, de altfel, si la Moscova de presa rusa? "Aproape 100.000 de locuitori ai Moldovei si-au exprimat dorinta de a obtine cetatenia Romaniei, dupa ce presedintele acestei tari, Traian Basescu, a promis "fratilor sai ca vor deveni cetateni ai UE", a explicat analistul de la Tiraspol. Faptul ca astfel de afirmatii se fac la Tiraspol nu este, in ultima instanta, nimic anormal. Regiunea se afla in ajunul unei consultari populare care, desi fara consecinte legislative, are totusi forta de a pune in miscare procese imprevizibile si nedorite. In plus, factorul romanesc a constituit intotdeauna o arma electorala pentru transnistrenii lui Igor Smirnov. Ca atare, afirmatia respecta specificul momentului.

"In ultimii 15 ani, mii de tineri din Moldova au studiat in universitatile din Romania. Astazi, ei formeaza tanara elita politica a Moldovei", sustine Galinski. In opinia lui, "tot mai multi politicieni pro-occidentali, lideri de partid si organizatii civice din Moldova insufla populatiei ideea ca unirea cu Romania va rezolva toate problemele tarii. Astfel, se poate spune ca Moldova este deja Romania", lansa el. Mergand mai departe, cotidianul moscovit "Nezavisimaia gazeta" scria ca "in tendinta ei de a-si extinde influenta asupra tarilor vecine, Romania a inceput sa actioneze dupa reteta ruseasca: oficialii de la Bucuresti au de gand sa inceapa a elibera populatiei unei tari straine pasapoarte romanesti". Potrivit publicatiei citate, "asa a procedat Rusia in Abhazia si Osetia de Sud, unde astazi circa 90 la suta din locuitori sunt cetateni ai Federatiei Ruse".

La fel procedeaza acum Romania, scria NG, "cu simpla diferenta ca nu este impotriva sa se uneasca nu cu o regiune-fantoma, adica Transnistria, ci cu un stat-membru ONU, adica Moldova". Pentru intarirea speculatiilor sale, acelasi cotidian cita declaratia presedintelui Congresului comunitatilor rusesti din Moldova, Valeri Klimenko, potrivit caruia "suntem martorii unei ample operatiuni de inghitire a Moldovei de catre Romania. Cand romanii vor anunta ca in 50 la suta din populatia Moldovei are cetatenia Romaniei, conform normelor de drept international, Bucurestiul are dreptul de a apara interesele cetatenilor lor, inclusiv forme militare de protectie".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.