Potentialul viitor presedinte al Frantei propune reforme indraznete in organizarea Uniunii. Reforma propusa de el ar putea lasa insa membrele noi, ca Romania, fara comisari.

Nicolas Sarkozy, omul cu cele mai mari sanse de a deveni presedinte al Frantei anul viitor, sustine reforme radicale in organizarea Uniunii Europene. Sarkozy propune, in primul rind, pentru a rezolva impasul european provocat de "nu"-ul din referendumurile asupra Constitutiei europene din Franta si Olanda, crearea unui "minitratat". Acest "minitratat" european ar urma sa reia elementele de baza ale Constitutiei europene, evitind insa problemele care i-au iritat pe alegatorii francezi si olandezi. Documentul ar urma sa fie adoptat in timpul presedintiei germane a UE de anul viitor si ratificat in timpul presedintiei franceze, in 2008.

Personaj-cheie pentru UE

Ministrul de Interne al guvernului francez ar putea juca, incepind din 2007, un rol crucial in reformarea organizatiei. Sarkozy, liderul partidului de centru-dreapta UMP, este creditat in acest moment cu 36% dintre optiunile electoratului francez pentru un prim tur de scrutin, cu doua procente mai mult decit ocupanta locului doi, socialista Segolene Royal.

Comisarii, alesi de presedinte

Sarkozy si-a prezentat punctele de vedere referitoare la reformarea UE intr-un discurs la think-tank-ul Prieteni ai Europei, din Bruxelles.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.