Presedintele Comisiei Europene a decis ca a sosit momentul pentru spargerea monopolurilor pe care companiile furnizoare de energie le detin la nivel national, prin noi reglementari legislative.

Speriat de dependenta crescuta a pietelor europene fata de furnizorii rusi si algerieni, in materie de gaz natural, Josť Manuel Durao Barroso a decis ca a sosit momentul pentru schimbari majore in regulile jocului cu resurse energetice la nivel european. "Gigantii nationali furnizori de energie trebuie sa fie confruntati cu un grad crescut de competitie sau sa fie fragmentati pentru a trasforma sectorul", se arata intr-un articol al cotidianului "Financial Times". Intr-un interviu acordat acestui ziar, Barroso a declarat: "In termeni de energie, va pot spune ca sint din ce in ce mai convins ca avem nevoie de o noua legislatie pentru reglementari".

Harta flexibila a energiei

In termeni concreti, Barroso vrea sa evite monopolizarea pietelor interne ale statelor UE de catre companii nationale, cum sint EDF in Franta, Electrabel in Belgia sau RWE in Germania. Acestea fixeaza practic preturile, detinind monopoluri de facto asupra stabilirii ofertei pretului la energie pe pietele tarilor UE. In conditiile in care dependenta fata de energia ruseasca este in continua crestere, Barroso vrea sa realizeze o flexibilizare a pietelor de energie, companii din alte tari putind sa introduca pe piete noi oferte avantajoase pentru clientii care inainte aveau o singura alegere in materie de furnizori de energie.