Organizatia internationala de caritate Salvati Copiii a lansat o companie mondiala menita sa atraga atentia asupra unei situatii pe care o numeste revoltatoare din punct de vedere moral - faptul ca exista in lume, in zonele de conflict, 43 de milioane de copii carora le este refuzat practic dreptul la educati. Printre tarile afectate si in care copiii nu pot merge la scoala organizatia Salvati Copiii da exemplu si Nepalul.
Desi in Nepal e in vigoare in prezent un acord de incetare a focului, se relateaza ca nu ar fi disparut practica de folosire a scolilor din zonele rurale pe post de cazarmi, atat de catre fortele guvernamentale, cat si de rebelii maoisti.

Iar pe vremea cand conflictul era in plina desfasurare, scolile folosite de rebeli ca loc de intruniri politice au fost bombardate de elicoptere ale armatei.
Bataliile purtate au ajuns pana in sala de clasa, cu oameni ucisi chiar in fata elevilor si profesorilor.
Fapte sumbre, contrastand cu ceea ce ar trebui sa reprezinte in mod ideal, spune organizatia Salvati Copiii, scolile din zonele de conflict - un loc sigur, un adapost, in care copiii sa fie feriti de pericol si in care sa isi poata reveni din trauma razboiului.

Pur si simplu nu se intampla asa ceva, spune organizatia, care afirma ca intr-o perioada de opt luni, anul trecut, maoistii au luat de la scoala aproape 12.000 de elevi nepalezi, ca sa ii indoctrineze sau sa ii inroleze in militiile lor.

Organizatia "Salvati Copiii" mai spune ca 26 la suta din copiii aflati la varsta la care ar trebui sa fie elevi in clasele primare nu merg la scoala. In alte tari situatia e si mai grava - procentul e de 89 la suta in Somalia, de exemplu.

In cadrul noii campanii a organizatiei, se face apel la donatorii internationali sa nu mai trateze cu reticenta finantarea invatamantului in astfel de tari si sa asigure fonduri de aproape 6 miliarde de dolari.
Scopul campaniei este de a aduce, pe bancile scolii, in urmatorii cinci ani, inca trei milioane de copii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.