Negociatorul-sef al regimului iranian, Ali Larijani, s-a declarat optimist in privinta negocierilor cu seful diplomatiei europene, Javier Solana. "Discutiile au fost constructive, atat din punctul meu de vedere, cat si al lui Solana. Se poate ajunge la o intelegere. Iata de ce tratativele trebuie sa continue pentru ca rezultatul sa fie cat mai complet", a afirmat Larijani, la capatul a doua zile de convorbiri cu Solana.
Dar, despre ce este vorba? Larijani a propus o suspendare, pe o perioada de doua luni, a programului de imbogatire a uraniului desfasurat de Teheran.

"Iranul pare dispus la o astfel de solutie. Dar, deocamdata, nu ni s-a indicat momentul cand preconizata inghetare ar putea incepe, adica inainte sau dupa deschiderea negocierilor cu Iranul pe marginea acestor oferte", a declarat un diplomat european. Potrivit afirmatiilor sale, "directorii politici ai celor sase state implicate in procesul de reglementare a crizei cu Iranul au analizat toata noaptea de duminica spre luni noile sugestii, incercand sa nu scape nici un detaliu, nici un amanunt care sa apropie solutia dorita", a adaugat acelasi diplomat, a carui identitate nu a fost dezvaluita de agentiile internationale de presa.

"Doua luni nu inseamna nimic", s-a revoltat un alt responsabil de la Bruxelles, amintind ca SUA si aliatii lor reclama o suspendare pe termen lung. Pe acest fundal, Washington si-a reafirmat vointa de a dezbate la ONU sanctiunile impotriva Iranului, in pofida aparentei deschideri afisate de Teheran la acest sfarsit de saptamana. "Trebuie sa avem certitudinea ca suspendarea propusa de Larijani nu este doar o tentativa a Teheranului de a castiga timp", a spus un diplomat american.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.