Imigrantilor polonezi care dorm pe strazi in Londra li se va oferi un bilet de drum gratuit daca vor sa se intoarca la ei in tara.

Consiliul local Westminster a precizat ca a platit in aproape un an bilete de drum pentru 265 de est-europeni care ajunsesera sa doarma pe strazi.
Consiliul Westminster a lansat o campanie la statia de autocare Victoria, unde sosesc multi imigranti, cerand guvernului sa acorde fonduri pentru rezolvarea acestei probleme. Consilierul Angela Harvey a subliniat ca multi imigranti vin in Marea Britanie la munca si ajung intr-o situatie cumplita.

Consiliul Westminster a precizat ca in fiecare noapte aproape 35 de est-europeni sunt nevoiti sa doarma in strada si ca numarul ar putea creste. In fiecare azi sosesc la statia Victoria aproape 2000 de est-europeni in cautare de munca. In luna octombrie a anului trecut, Consiliul a primit 167.000 de lire sterline din partea guvernului pentru a plati biletul de intoarcere acasa pentru polonezii someri sau fara adapost. Dar consilierul Angela Harvey a avertizat ca banii se vor sfarsi luna aceasta.

De la ultima extindere a Uniunii Europene, care a insemnat si aderarea a opt foste tari comuniste, au venit la lucru in Marea Britanie peste 400.000 de persoane. In multe cazuri e vorba de un succes. Dar un numar redus de persoane- nu lipsit semnificatie- s-au trezit ca nu au destui bani, ca nu au un loc in care sa stea si depinzand de organizatiile filantropice care ii ajuta pe cei aflati intr-o astfel de situatie precara.

In unele adaposturi si in centrele deschise in timpul zilei, in special cele situate in apropiarea locurilor unde sosesc pentru prima data in Marea Britanie, peste jumatate din cei care solicita asistenta sunt din noile tarile membre ale Uniunii Europene, cetatenii din grupul A8 (A de la aderare si 8 reprezentand numarul tarilor central-europene care au fost admise in Uniune la 1 mai 2004).
Spre deosebire de Malta si Cipru, ai caror cetateni au avut de la inceput acces la piata muncii europene, in intregimea ei, tarile A8 nu au primit acest drept de la inceput decat in trei tari. Una dintre ele este Marea Britanie, celelalte doua sunt Irlanda si Suedia.

Dupa cum relateaza corespondentul BBC Rob Broomby, mesajul Consiliului Westminster e clar - daca nu aveti destui bani sa va intretineti, nu aveti o meserie si nu vorbiti limba engleza, atunci nu veniti.
Intr-un nou raport se spune ca agentiile care au grija de cei a caror casa e strada sunt deja impovarate si daca guvernul nu ia urgent masuri problemele s-ar putea inrautati si ar putea deveni mult mai grave o data cu aderarea Romaniei si Bulgariei, anul viitor, la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.