Presedintele Bush a promis ca va lupta impotriva teroristilor si a lansat asa numitul razboi impotriva terorismului care a rezultat in indepartarea regimului taliban din Afganistan si mai apoi a regimului Saddam Hussein in Irak. Dar liderul organizatiei al-Qaeda, Osama bin Laden e inca in libertate. Acum, la cinci ani de la atacurile de pe 11 septembrie, este America mai sigura?

Intrebat care e teama lui cea mai mare cand vine vorba de amenintarile teroriste, presedintele Bush declara recent ca temerea sa cea mai mare e ca cineva va reusi sa intre in tara si sa ucida americani si ca autoritatile nu pot spune exact cum se va intampla acest lucru.

Dar cu toate ca presedintele Bush le cere americanilor sa fie vigilenti si constienti ca sunt amenintati, nu toata lumea mai accepta asemenea afirmatii.

Indoieli

Au aparut eretici, precum John Mueller, profesor de stiinte politice la Universitatea din Ohio.
El e de parere ca se risipesc foarte multi bani pe eforturile facute de autoritati de a incerca sa determine care locuri ar putea deveni tinte ale terorismului. Pe lista, spune el, sunt si terenuri de golf in miniatura sau un parc de distractii din Florida unde poti vedea sirene in apa. "A devenit o parodie, Statele Unite ii acuza pe unii, ii hartuiesc pe altii, incomodeaza pe multi si taxeaza pe toata lumea pentru a vana un inamic care cu greu exista in Statele Unite", afirma profesorul John Mueller.

Securitate din afara

Administratia Bush respinge asemenea afirmatii si insista ca exista cu adevarat comploturi si ca au fost dejucate gratie succeselor inregistrate de serviciile de informatii. Purtatorul de cuvant al FBI, John Miller, spune ca numai in ultimul an au fost dejucate cinci comploturi care prevedeau atacuri asupra teritoriului american sau de pe teritoriu american.

Candva, o asemenea afirmatie ar fi fost suficienta chiar si pentru sceptici. Dar profesorul John Mueller se indoieste ca securitatea in America e acum la un nivel atat inalt incat teroristii nu mai pot patrunde.
El spune ca mai degraba teroristii insisi nu au facut prea mari eforturi ca sa patrunda in America.
Exista inca un alt curent de opinie critic la adresa administratiei Bush dar dintr-un punct de vedere un pic diferit.

Charles Pena, de la Universitatea George Washington este un ganditor care crede ca securitatea incepe din afara si ca nu poate fi stabilita decat aducand soldatii inapoi acasa din misiunile de peste hotare si facand mai putine gesturi care pot da nastere urii si pot face dusmani.

"Daca din punctul de vedere al politicii externe ne angajam in situatii care de fapt determina mediul geo-strategic mondial sa fie mai putin sigur pentru Statele Unite, atunci nu conteaza ce facem in interiorul Americii pentru a ne apara impotriva potentialelor acte de terorism. Indiferent ce masuri de securitate se iau, teroristii vor gasi o cale sa le ocoleasca, mai ales daca sunt si dispusi sa-si dea viata pentru asta", subliniaza Charles Pena.

Si se ridica din nou intrebarea: de ce America nu a mai fost atacata in ultimii cinci ani?

Majoritatea americanilor cred ca e gratie unui amestec de noroc si masuri de securitate.
Pofesorul John Mueller e convins insa ca pur si simplu pericolul nu e asa mare cum se crede.
Dar la New York, in vreme ce presedintele Bush punea coroane de flori la locul atacurilor, terorismul inca se facea simtit ca fiind un pericol limpede si prezent. Nici un politician american nu va sugera prea curand ca razboiul impotriva terorismului s-a incheiat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.