Mii de chinezi au stat ore intregi la coada la Mauzoleul lui Mao Tse Tung, pentru a mai privi o data corpul imbalsamat al "Marelui Timonier", cu ocazia aniversarii a 30 de ani de la moartea lui. Oficialitatile si mass-media au tratat insa evenimentul cu discretie.

Amestecati printre oameni, multi politisti si agenti de ordine. Detaliu interpretat de agentiile internationale de presa drept dovada ca guvernul trateaza cu extrema prudenta amintirea celui care, dupa ce a fondat "China noua", a aruncat tara in lungi perioade de foamete si haos sangeros. La cinci ani dupa disparitia lui Mao, liderii comunistii ii dadeau dreptate "in proportie de 70 la suta". In parte, PCC se sprijina pe mostenirea ideologica a lui Mao pentru a pastra controlul asupra unei tari unde materialistmul castiga teren cu fiecare zi. Pentru milioanele de tarani si muncitori, uitati parca de o economie aflata intr-o vertiginoasa crestere, Mao reprezinta un guvern care se preocupa de soarta lui. Presa insa a preferat sa se concentreze asupra celor 70 ai Lungului Mars, episod mult mai glorios pentru regim decat Revolutia culturala, lansata in 1966.

In opinia multor analisti, actualii guvernanti ai Chinei se tem ca orice comemorare de importanta s-ar putea constitui drept cadrul de inmultire a criticilor politicii economice promovate, care a adus prosperitate, adancind insa, in acelasi timp, inegalitatile intre diferite grupuri sociale. "Oamenii erau mai egali in epoca lui Mao. Acum nu mai e cazul, diferenta dintre bogati si saraci este enorma, ceea ce trezeste nemultumire la nivelul maselor", explica un sofer de taxi de la Beijing, citat de France Presse. "Societatea chineza are grave probleme. Daca situatia nu este bine girata, consecintele pot fi de nedorit", sublinia, la randul sau, un ziarist.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.