Premierul Tony Blair este constrans sa aleaga pentru retragerea lui "strategia Bill Clinton", potrivit consilierilor locatarului din Downing Street 10. Analizata in detaliu de echipa sefului executivului britanic, strategia presupune ca Blair trebuie sa anunte eventuala data a plecarii sale, in ideea ca atentia generala se va concentra asupra potentialului succesor, ministrul de finante, Gordon Brown (foto), iar primul-ministru va putea "naviga prin ape politice mai linistite", dupa cum scria "The Times".

Consilierii lui Blair sustin ca, puternic sifonata de scandalul cu Monica Lewinski, popularitatea lui Clinton s-a redresat uluitor de rapid de indata ce reflectoarele au fost directionate spre Albert Gore si confruntarea lui cu Bush, in anul 2000. Conform acestei strategii, Blair trebuie sa-i incredinteze lui Brown prerogativele de rezolvare a dosarelor interne, el pastrand controlul asupra marilor initiative din domeniul politicii externe. In perioada imediat urmatoare, Blair va intreprinde un turneu in Orientul Mijlociu. O mare parte a ultimului sau an la Casa Alba in calitate de presedinte al SUA, Clinton l-a dedicat tentativelor de a obtine un acord de pace intre Israel si Autoritatea Palestiniana. Pe de alta parte, daca Blair nu renunta, intr-un viitor apropiat, la functiile sale, pentru a-i lasa timp succesorului sa refaca ratingul formatiunii sale politice, Partidul Laburist risca sa se confrunte cu o nedorita infrangere.

"Daca nu se schimba nimic, laburistii vor pierde viitoarele alegeri", estima, in acest sens, Derek Simpson, liderul sindicatului Amicus, al doilea ca marime din tara. Partea proasta este ca, la mai putin de 24 de ore de la anuntul evaziv al lui Blair referitor la momentul retragerii sale, Partidul Laburist a devenit teatrul unor adevarate batalii. Astfel, fostul ministru de interne, Charles Clarke, a lansat un violent atac impotriva lui Brown, un scotian auster in varsta de 55 de ani, acuzat ca a grabit "asasinatul politic al lui Blair, omul pe care de 12 ani asteapta sa-l inlocuiasca". "Brown a dat dovada de un comportament rusinos, care nu anunta nimic bun pe viitor, daca va ajunge vreodata in functia de prim-ministru", scria, pe acest fundal, "Daily Telegraph".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.