A fost o zi de cosmar ieri, la Londra, unde intreaga opinie publica a asteptat cu sufletul la gura anuntul premierului Tony Blair privind data retragerii sale din functie.

In ajun, sase membri ai cabinetului sau isi prezentasera demisiile, in semn de protest fata de incapatanarea sefului lor de a ramane la carma guvernului, in pofida presiunilor exercitate asupra lui. Dar, dezamagire: Blair a refuzat sa indice o data fixa.
El s-a multumit sa declare ca va parasi puterea in urmatoarele 12 luni. "Nu voi da acum o data precisa", a spus Blair cu prilejul unei vizite efectuate la o scoala din Londra, subliniind totodata ca viitorul congres la partidului laburist, de la sfarsitul lunii, va fi pentru el "ultimul".

Anterior, ministrul britanic al finantelor, Gordon Brown, afirmase in fata presei ca va sustine decizia premierului vizand viitorul lui. Rupand o tacere care dureaza de mai multe luni, Brown, care spera sa-i succeada lui Blair, a adaugat: "Lui ii revine dreptul de a hotari ce va face. Iar eu voi sprijini decizia pe care o va lua. Nu este un aranjament privat, este in interesul partidului nostru, al tarii noastre", a mentionat Brown. Ceva mai devreme, ministrul insarcinat cu relatiile cu parlamentul, Jack Straw, calificase ca "rezonabila" ipoteza unei plecari dupa doi ani de la legislativele din mai 2005. Adica in primele zile ale luni mai anul viitor. Mergand mai departe cu speculatiile, canalul de televiziune Sky News anuntase ca Blair va demisiona la 4 mai 2007 de la conducerea partidului laburist, urmand sa paraseasca Downing Street la 15 iunie.

"The Sun" indica, la randul lui, datele de 31 mai si 26 iunie. Solicitat sa comenteze, purtatorul de cuvant al premierului s-a dovedit zgarcit la vorba, limitandu-se sa spuna ca "unele din speculatiile aparute in ultimele ore sunt complet false". Ramane de vazut daca interventia de ieri a lui Blair va avea darul de a domoli spiritele la Londra. In dezacord tot mai evident cu partidul sau, aflat in cadere libere in sondajele de opinie si uzat, dupa noua ani si jumatate in Downing Street, Blair a ajuns sa fie considerat un politician uzat, care nu se mai bucura de increderea opiniei publice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.