Se anunta o zi furtunoasa pentru delegatii in Adunarea Nationala a Frantei. Ei trebuie sa discute joi o noua lege a energiei care va permite statului sa-si reduca pachetul de actiuni pe care le are la Gaz de France, distribuitor national de gaze, de la 80, la 34 la suta.

Aceasta decizie va da posibilitatea Gaz de France sa fuzioneze cu Suez, alta companie de utilitati publice din Franta, formand un nou gigant pe piata franceza de energie. Insa, aceste proiecte au fost intampinate cu critici aspre.

Conform primului ministru francez, Dominique de Villepin, fuziunea dintre Gaz de France si Suez este absolut necesara pentru a putea asigura necesarul de gaze la nivel national. Noua companie va fi cel mai mare furnizor de gaze naturale la nivel european si va juca un rol semnificativ pe piata distributiei de energie electrica.

Alte guverne europene au catalogat insa acest proiect drept protectionist, o miscare care ar urma sa scoata compania Suez din catarea investitorilor straini care ar fi putut incerca preluare pachetului majoritar de actiuni. Acest plan are de infruntat o opozitie zgomotoasa chiar in Franta.

Principala ingrijorare este diminuarea pachetului de actiuni al guvernului la Gaz de France, operatiune care este componenta esentiala a planului de constituire a noii companii.

Politicienii din opozitie, sindicalistii si chiar unii membri ai partidului de guvernamant, Uniunea pentru o Miscare Populara, critica aceasta privatizare despre care spun ca va duce la concedieri in masa si la cresterea preturilor pentru consumatori.
Cei care se opun privatizarii au incercat sa boicoteze dezbaterea in parlament propunand nu mai putin de 130 de amendamente la proiectul de lege a energiei.
Insa, dupa cum spun corespondentii de presa, domnul de Villepin da sentimentul ca nimic nu poate sta in calea planului sau de a crea un nou furnizor national de energie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.