In ajunul deschiderii noului sezon politic in Ucraina, presa de la Kiev a prezentat topul celor mai influenti oameni ai tarii, acordand primul loc miliardarului din Donetk si presedinte al clubului de fotbal Sahtior, Rinat Ahmetov (foto), care i-a intrecut la popularitate pe seful statului, Viktor Iuscenko, si pe primul-ministru, Viktor Ianukovici.

Coincidenta a facut ca ieri saptamanalul polonez "Wprost" sa publice lista celor mai bogati oameni din Europa centrala si de est, unde Ahmetov ocupa pozitia a 11-a, inaintea altor "reali stapani" ai Ucrainei: Igor Kolomoiski, Viktor Pinciuk, Serghei Taruta. Un top care, au tras concluzia analistii, ilustreaza cel mai fidel "ce s-a construit in Ucraina lui Leonid Kucima si ce a reusit sa schimbe la aceasta constructie Maidanul portocaliu". Iar dupa cum scria in acest sens cotidianul "Kommersant", "societatea formata, in Ucraina, in 15 ani de independenta este un capitalism oligarhic cu chipul lui Viktor Iuscenko. Intr-o astfel de tara, nota sursa citata, "cel mai influent om poate fi doar un deputat-miliardar. O asemenea societate are imperios nevoie de o vitrina atragatoare, folosita in scopuri de reclama pe pietele externe. Si, firesc, o atare societate trebuie sa dispuna de un manager puternic, un gospodar adevarat, dar care nu poseda miliarde proprii".

De altfel, pentru acest loc se duce marea lupta politica in Ucraina, castigata, pentru moment, de Viktor Ianukovici. Cu alte cuvinte, Ucraina s-a transformat intr-o republica parlamentar-prezidentiala, unde seful statului cedeaza, la capitolul putere de influenta, Primului Oligarh si Primului Manager. Deci, singurul lucru care s-a intamplat in Ucraina in urma alegerilor prezidentiale din 2004, a legislativelor din 2005 si a reformei politice din 2006 este partajarea functiilor intre Primul Reprezentant al tarii, adica presedintele, si Primul Manager, adica primul-ministru. Este, de fapt, singura deosebire dintre Ucraina lui Iuscenko si cea a lui Kucima, care era, in acelasi timp, si primul gospodar al statului, si simbol al statalitatii. Ramane de vazut daca noua constructie va functiona, devenind cu adevarat eficienta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.