Ungaria intentioneaza sa le impuna restrictii temporare muncitorilor care ar urma sa vina in aceasta tara din Romania si Bulgaria, dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana.

Dreptul la munca in Ungaria al cetatenilor romani si bulgari ar urma sa fie limitat pentru cel putin doi ani.
Ministrul Muncii de la Budapesta, Peter Kiss, a declarat ca restrictiile vor fi aplicate individual deoarece sectorul serviciilor intra sub incidenta reglementarilor Uniunii Europene.

Peter Kiss spune insa ca propunerea este flexibila, ceea ce permite reducerea numarului de restrictii pentru sectoarele economice in care este nevoie de forta de munca.

Piata fortei de munca in Ungaria ar urma sa fie deschisa gradual, in functie de numarul de permise de munca pentru straini deja eliberate si prognozele referitoare la necesitatea acordarii unor noi asemenea permise.

In prezent, a declarat Peter Kiss, 85 la suta din cei care muncesc ilegal in Ungaria sunt cetateni romani si bulgari.

Ungaria, care a intrat in Uniunea Europeana in mai 2004, aplica un sistem de reciprocitate, restrictii ale dreptului la munca fiind aplicate si altor cetateni din tari membre ale Uniunii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.