Cehia are de ieri un nou prim-ministru. Presedintele ceh Vaclav Klaus l-a numit oficial pe seful dreptei, Mirek Topolanek, in postul de prim-ministru, dupa trei luni de blocaj politic la sfarsitul alegerilor legislative din iunie.

Noul prim-ministru, al carui Partid democratic civic (ODS, dreapta liberala) s-a plasat in frunte la alegeri, urmeaza sa numeasca un guvern minoritar din 15 membri, care va cuprinde noua responsabili ai ODS si sase experti ai partidului sau. El a avertizat deja ca obiectivul sau principal se va limita la guvernarea tarii pana la alegeri legislative anticipate.

In schimb, Topolanek, al carui partid nu cuprinde decat 81 de deputati din 200 in Camera inferioara, trebuie inca sa obtina sprijinul altor formatiuni pentru a castiga votul de incredere prevazut in 30 de zile dupa numirea sa oficiala in fruntea guvernului.
Una dintre ultimele declaratii politice ale lui Topolanek inainte de investitura oficiala a fost legata de posibila instalare a unei baze de aparare antiracheta a SUA pe teritoriul ceh, relateaza Associated Press.

"Problema este una de securitate colectiva si nu contravine intereselor NATO sau ale Uniunii Europene. Ma declar raspicat in favoarea instalarii unei asemenea baze", a precizat seful guvernului de la Praga.

Experti militari americani au finalizat, in iulie, analizarea posibilelor locatii din Cehia pentru baza de aparare, ca parte a intentiilor SUA de extindere a sistemului de aparare in Europa.

O analiza asemanatoare a avut loc si in Polonia, iar decizia Washingtonului privind plasarea bazei urmeaza sa fie luata la sfarsitul acestui an. Baza ar urma sa fie prima de acest tip din afara teritoriului american, scopul sau fiind acela de a apara Europa de rachetele intercontinentale. Insa social-democratii (CSSD) si comunistii (KSCM), care totalizeaza 100 de deputati, au anuntat chiar de pe acum ca nu vor sustine noul guvern minoritar in timpul acestui vot de incredere. In plus, prima vizita pe care o va face Mirek Topolanek va fi in Slovacia, pentru a asista la meciul de fotbal dintre nationalele celor doua tari. Dupa eveniment, are programata o intalnire neoficiala cu premierul Robert Fico, prieten bun cu fostul oponent al actualui premier, liderul social democratilor din Cehia, Jiri Paroubek.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.