De zeci de ani, India cunoaste o evolutie economica total diferita fata de celelalte tari din zona. In timp ce Japonia, Coreea de Sud si China s-au axat in special pe exporturi, India a ales o economie domestica, ce a crescut usor si sigur. Dar acest lucru este pe cale sa se schimbe, scrie International Herald Tribune, care arata ca investitiile si exporturile din aceasta tara cresc mult peste asteptari si ca, in scurt timp, India va intra in rindul celor mai puternice economii ale lumii. Ritmul de crestere al productiei anuale in India este de 9%, iar curind va ajunge la 10%.

Exporturile catre SUA ale produselor confectionate in India cresc ametitor, mai rapid decit exporturile din China. Mai mult de doua treimi din investitorii straini au ales India ca destinatie finala pentru a face productie. Iata citeva repere care permit analistilor economici sa spuna ca India este urmatoarea tara care va inregistra un boom economic peste asteptari. O prima cauza o constituie impasul demografic in care se afla China. Din cauza legii care interzice unei familii de chinezi sa aiba mai mult de un copil, tot mai putine persoane vor ajunge sa munceasca in fabrici.

Investitorii straini sint constienti de aceasta problema care ii va lovi puternic in viitor, si tocmai de aceea s-au orientat catre India. Pina in anul 2030, se asteapta ca populatia Indiei sa o depaseasca pe cea a Chinei. Ceea ce inseamna ca in fabricile indiene vor exista destui muncitori care sa satisfaca cerintele investitorilor. O serie de studii arata ca, pina in 2020, India va avea 116 milioane de muncitori in fabrici cu virste cuprinse intre 20 si 24 de ani, in timp ce in China, numarul acestora nu va depasi 94 de milioane.

Cine se muta in India?

Dificultatile pentru a incepe o afacere in India nu sint putine. Infrastructura lasa mult de dorit, porturile au dificultati cu incarcarea produselor destinate exportului, iar penele de curent sint destul de dese. La acest capitol, China sta mult mai bine: pentru fiecare dolar investit de India in infrastructura, China investeste sapte. In pofida acestor inconveniente, India pare a fi un adevarat paradis pentru productie. General Motors si Motorola vor construi fabrici in partea vestica si sudica a tarii, in timp ce Posco si Mittal Steel si-au facut publice planurile de a ridica fabrici in partea de est. Iar in partea de nord-vest, unde oamenii inca folosesc camilele pe post de hamali, Essar Group a ridicat o fabrica de otel.

Mici, dar productivi

O problema inca nerezolvata o reprezinta pregatirea angajatilor. Astfel, atunci cind LG si-a deschis fabrica din India, a oferit 458 de locuri de munca la linia de asamblare, cu un salariu de pornire de 90 de dolari pe luna. Dar conditiile cerute, respectiv minim 15 ani de scoala, ceea ce inseamna absolvirea liceului plus un colegiu tehnic, au facut ca procesul de selectie a muncitorilor sa fie greoi. Din intreaga populatie a Indiei, numai 55.000 de persoane se incadrau in aceste cerinte. Pe de alta parte, fabricile din China au marit veniturile angajatilor cu 18%, pina la 100 de dolari pe luna, dupa ce s-a raportat un milion de locuri de munca libere.

In concluzie, desi inconvenientele unei investitii in India sint nenumarate, fabricile indiene au de cistigat in competitia cu unitatile de productie din China. Fabricile din India sint mai mici, dar mai productive, in timp ce fabricile din China sint mult mai mari, dar forta de productie a scazut dramatic.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.