Guvernul din Irak a anuntat ca a arestat o persoana suspectata ca ar ocupa locul doi in ramura locala a organizatiei teroriste Al Qaida.

Autoritatile de la Bagdad afirma ca este punctul cheie al unei serii de operatiuni care a dus la crearea unui vid de putere la varful gruparii acuzata de numeroase atacuri teroriste in Irak.

Consilierul national pe probleme de securitate, Mowffak al-Rubaie, le-a spus jurnalistilor ca Hamad al-Saedi a fost arestat intr-un apartament de langa Bakuba, desi incerca sa foloseasca femei si copii drept scuturi umane. Potrivit consilierului, capturarea suspectului s-a facut fara varsare de sange.

Se pare ca al Saedi a fost interogat in ultimele zile, ceea ce a dus la arestarea sau uciderea altor 11 lideri al Qaida de rangul al doilea, precum si a noua membri ai organizatiei.

Liderul actual al gruparii, Abu-Ayyub al-Masri, este inca in libertate.

Nu este clar daca Al Qaida a primit intr-adevar o lovitura decisiva, insa guvernul irakian spera ca a obtinut o victorie importanta impotriva uneia dintre organizatiile acuzate de un mare numar de atacuri, ce au generat escaladarea violentei sectare.
De altfel, suspectul Hamad al-Saedi este considerat artizanul atacului terorist de la moscheea din Samara, cel care a determinat ulterior un val de represalii din partea comunitatii siite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.