Un american a organizat o sinucidere colectiva cu ocazia Zilei Indragostitilor

Politia americana si cea canadiana au lansat in regim de urgenta o vasta operatiune, la scara nationala, de identificare a peste 30 de membri ai unui pact sinucigas, care ar urma sa-si puna capat vietii astazi, de Ziua Indragostitilor, reusind sa-l aresteze pe cel care a pus la cale pe Internet morbidul plan. Gerald Krien, 26 de ani, din Klamath Falls (Oregon), a fost retinut vineri, sub acuzatia de instigare la omor, ca urmare a faptului ca a lansat o camera de discutii virtuala, pe pagina sa de Internet, botezata "Ideologia Sinuciderii", in scopul de a atrage "inimile singuratice" si a le determina sa se sinucida in ziua Sfintului Valentin.
Detectivii implicati in acest caz se tem ca nu vor reusi sa-i impiedice pe toti potentialii sinucigasi sa-si curme viata, dat fiind ca au la dispozitie un timp extrem de scurt, iar mai multe dintre persoanale vizate sint imprastiate pe tot globul. Pina acum a fost identificata doar o femeie din New England, Canada, care s-a angajat sa-si omoare cei doi copii ai sai, dupa care sa se sinucida. Krien le-ar fi spus celor care i-au imbratisat ideea ori sa vina la locuinta sa din Oregon, ori sa participe in direct la sinuciderea in masa prin intermediul unei camere video de calculator (webcam). Politia a aflat despre acest pact sinistru dupa ce o tinara care initial voia sa participe la sinucidere s-a razgindit si a alertat autoritatile canadiene, povestindu-le despre mama care intentiona sa-si omoare copiii.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de cotidianul britanic "The Daily Telegraph", autoritatile americane opineaza ca aproximativ 32 de persoane, intre care si Krien, pareau hotarite sa duca pina la capat pactul sinucigas.
Eforturile detectivilor sint mult ingreunate de faptul ca multi dintre potentialii sinucigasi au facut eforturi de a-si proteja identitatea reala, atit prin inscrierea sub nume fictive, cit si prin navigarea pe Internet in conditii de anonimat.
Krien a inceput de la 1 ianuarie sa foloseasca un program de mesagerie instantanee pentru a atrage oameni - indiferent de virsta sau sex - sa participe la o "petrecere sinucigasa". In ce o priveste pe femeia din Canada, mama a doi copii, "Krien a propus ca metoda spinzurarea".

Moda sinuciderii in grup

In Occident, in zilele de An Nou si Sfintul Valentin se inregistreaza un numar de sinucideri peste medie, situatie explicata de specialisti prin semnificatia emotionala a evenimentelor, care ii copleseste pe multi oameni singuri si deprimati. Cazul Krien nu este din pacate singular. Luna trecuta, doua adolescente din Franta, in virsta de 14 si 15 ani, au incheiat un pact sinucigas prin Internet si s-au aruncat amindoua intr-o prapastie, in apropiere de Calais. In Japonia, din luna octombrie a anului trecut, s-au sinucis peste 50 de tineri care si-au coordonat actele prin Internet. Numarul acestui nou gen de sinucideri a continuat sa creasca, insa autoritatile inca nu stiu cum ar putea sa combata fenomenul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.