Un avion iranian de pasageri a luat foc la aterizare pe aeroportul din orasul Mashhad, din nordestul tarii.

La bord se aflau 148 de persoane. In incident au murit 30 de pasageri.

Avionul este un Tupolev care apartine firmei Iran Air Tours, zbura pe o ruta interna, venind din orasul Bandar Abbas, din sudul Iranului.

Martorii spun ca unul dintre cauciucurile avionului a explodat. Avionul a iesit de pe pista si a luat foc.

Conform statisticilor Fundatiei pentru Siguranta Zborurilor, organizatie specializata pe monitorizarea performantelor si sigurantei aeronautice pe plan mondial, avionul a fost unTupolev 154.

Este al 63-lea accident in care este implicat un Tupolev 154 si al optulea accident ca gravitate petrecut in Iran.
Cel mai grav a avut loc in februarie 2003 cand avionul Ilyushin 76 s-a prabusit omorandu-i pe toti cei 275 de pasageri aflati la bord.

Iranul are un nivel foarte scazut de securitate aviatica, partial si pentru ca Statele Unite ale Americii au impus sanctiuni care nu permit firmelor iraniene sa cumpere subansamble, piese de schimb, consumabile sau avioane produse de companii occidentale.

Inainte de incidentul de astazi, ultimul mare accident aviatic in care a fost implicat un avion iranian s-a petrecut in decembrie, anul trecut, cand o aeronava militara iraniana s-a prabusit intr-o zona rezidentiala din sudul capitalei Iranului, Teheran.

Toti cei aflati la bordul avionului, adica 80 de persoane si 10 membri ai echipajului, au murit.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.