California ar urma sa devina primul stat american care va impune limite la emisiile de gaze de sera, inclusiv cele provenite de la uzinele industriale.

Guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger, a anuntat ca a ajuns la o intelegere cu democratii din legislativ pe aceasta tema. Statele Unite sunt unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei dar presedintele George Bush a refuzat sa semneze orice acord privind reducerea emisiilor de gaze, spunand ca ar afecta economia americana. Acordul negociat de guvernatorul statului California este in contrast limpede cu pozitia administratiei Bush pe aceasta tema. California ar urma sa reduca cu un sfert emisiile de dioxid de carbon si alte gaze de sera care provoaca incalzirea globala pana in anul 2020.

Mecanism de comercializare a cotelor de emisii

Intelegerea este si o victorie importanta pe tema mediului inconjurator pentru guvernatorul Arnold Schwarzenegger, care doreste sa obtina un nou mandat in aceasta toamna. Proiectul va trebui insa adoptat de legislativ si prevede ca industriile importante ale Californiei - precum uzine, rafinarii de petrol sau gaz sau fabrici de ciment - ar urma sa reduca emisiile de gaze poluante care se crede ca sunt responsabile pentru fenomenul incalzirii globale.

Mecanismul cheie care ar urma sa reduca emisiile de gaze va fi un program de piata, care va permite firmelor sa cumpere sau sa vanda cotele de emisii unele de la altele. Acordul de limitare a emisiilor de gaze a fost salutat de ecologisti ca fiind un pas inainte in lupta impotriva schimbarilor climatice. Dar unii reprezentanti ai companiilor au criticat intelegerea spunand ca va creste costurile si va determina firmele sa-si reduca operatiunile in California.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.