Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut Uniunii Europene sa solutioneze prin negocieri conflictul privind dosarul nuclear iranian si sa actioneze independent de pozitia SUA.

"Adoptand o politica independenta si logica, europenii pot sa amelioreze atitudinea regiunii fata de ei. Europenii nu ar trebui sa urmeze politica eronata si agresiva a Statelor Unite, pentru ca acestea se gandesc numai la propriul interes’, a spus presedintele Ahmadinejad.

"Sanctiunile nu au putut descuraja natiunea noastra in atingerea culmilor progresului", a adaugat seful statului iranian, referindu-se la sanctiunile impuse Teheranului de Washington dupa revolutia islamica din 1979 si la progresele realizate de Iran in ceea ce priveste imbogatirea uraniului. Presedintele Ahmadinejad a facut aceste declaratii cu prilejul unei intrevederi cu fostul premier spaniol Felipe Gonzalez. Europenii, ca si americanii, au considerat "nesatisfacator" raspunsul pe care l-a dat Iranul la 22 august la oferta de cooperare facuta de marile puteri in schimbul suspendarii activitatilor iraniene de imbogatire a uraniului.

Iranul nu va ceda absolut deloc in fata intimidarii si a presiunilor occidentale, a declarat presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, in timp ce Consiliul de Securitate al ONU i-a dat Teheranului termen pana ieri pentru a-si suspenda activitatile de imbogatire a uraniului - informeaza AFP si Reuters. "Toata lumea trebuie sa stie ca poporul iranian nu va ceda absolut deloc in fata intimidarii si nu va accepta sa fie privat de drepturile sale", a spus presedintele, intr-un discurs difuzat la televiziune.

"Puterile opresiunii nu vor progresul Iranului, dar eu le spun ca poporul iranian, ai carui tineri oameni de stiinta au reusit, cu mainile goale, si fara ajutorul vostru, sa atinga culmile tehnologiei nucleare, va putea sa dezvolte si Iranul", a adaugat seful statului iranian. Presedintele Ahmadinejad a reiterat ca Iranul nu va renunta la activitatea de imbogatire a uraniului, asa cum i-a cerut Consiliul de Securitate al ONU, subliniind ca este vorba de un drept al sau, la care nu va renunta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.