Dupa exodul tinerilor in vestul Europei, Polonia se teme de criza pe piata muncii

Ministrul polonez al muncii a declarat joi ca a inlaturat o serie de bariere din legislatia referitoare la angajarea muncitorilor din tari din afara Uniunii Europene in incercarea de a acoperi criza de personal dintr-un numar de sectoare economice.

Conform noului sistem, profesorii de limbi straine, jurnalistii si absolventii din scolile poloneze de medicina, ca si membrii din conducerea companiilor sau oamenii de faceri detasati in Polonia, nu mai au nevoie de permis de munca in Polonia.

Muncitorii sezonieri din Ucraina, Rusia si Belarus vor fi scutiti si ei de obtinerea permisului, daca muncesc in Polonia mai putin de trei luni pe o perioada de jumatate de an.

Cu toate acestea, angajatorii vor trebui sa anunte prezenta in Polonia a acestor muncitori.

Ministrul muncii sustine intr-un comunicat ca fermierii polonezi s-au plins ca nu mai au mana de lucru, in special pentru lucrarile de sezon.

De asemenea, ministrul muncii spune ca se asteapta ca inlaturarea acestor restrictii sa reduca angajarile ilegale.

Oficialul polonez crede ca obligatia de a avea permis de munca, al carui pret este de circa 200 de euro, i-a descurajat pe muncitorii care, altminteri, ar fi putut fi angajati legal in Polonia.

Rata somajului in Polonia este cea mai mare din Uniunea european de circa 16 la suta, insa exodul a zeci de mii de tineri catre tarile din vestul Europei a determinat ingrijorarea ca unele sectoare economice ar putea intra in criza de personal.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.