Venetia s-ar putea transforma, in urmatorii 40 de ani, intr-un fel de Disneyland, doar o destinatie turistica, dupa ce locuitorii orasului au inceput sa-l paraseasca din cauza preturilor tot mai mari, relateaza NewsIn. Numarul rezidentilor din centrul istoric al Venetiei s-a injumatatit in ultimii patruzeci de ani, de la 121.000 de locuitori in vremea marilor inundatii, din 1966, pana la 62.000 in prezent, potrivit celor mai recente informatii oferite de consiliul orasului.

In acest ritm, Venetia s-ar putea transforma, in urmatorii patruzeci de ani, intr-un fel de Disneyland, in care vin foarte multi turisti, insa care a fost parasit de locuitori, a avertizat cotidianul La Repubblica. "Exista riscul ca Venetia sa se transforme intr-un oras-muzeu, o simpla destinatie turistica ce-si va pierde, in mod inevitabil farmecul, chiar si pentru turisti", a declarat, pentru Reuters, directorul consiliului orasului, Mara Rumiz.

Din 1992, numarul rezidentilor din centrul Venetiei a scazut cu aproximativ noua sute de locuitori pe an, iar in 2005 aproape doua mii de persoane au parasit centrul Venetiei, numar ce a ingrijorat autoritatile locale. Consiliul local estimeaza ca cel putin opt mii de persoane sa paraseasca orasul pana in 2014, in cazul in care autoritatile nu vor gasi o modalitate de a-i convinge pe venetieni sa nu mai plece.

"Orasul a devenit pur si simplu prea scump, iar din acest motiv oamenii pleaca ", a spus unul dintre locuitorii Venetiei, Paolo, care detine un mic bar langa podul Rialto. "in opinia mea, Venetia si-a pierdut deja sufletul", a mai spus acesta.

De la patiserii pana la tamplarii, afacerile traditionale transmise in familie se inchid si sunt inlocuite rapid de magazinele pentru suveniruri, de cele luxoase de moda sau de restaurantele fast-food scumpe si de casele pentru oaspeti. Hotelurile cumpara spatiu imediat ce acesta devine disponibil. Strainii bogati ridica preturile locuintelor si un apartament in centrul orasului poate costa pana la opt mii de euro pe metru patrat. Acest exod a afectat structura demografica a orasului. in conditiile in care tinerii pleaca, peste o treime dintre rezidenti au, in prezent, varste de peste saizeci de ani.

Rumiz a mai declarat ca membrii consiliului local cauta solutii pentru a renova casele abandonate sau pentru a construi altele noi, pe care sa le ofere apoi spre inchiriere, la preturi controlate de autoritati, insa acest lucru ar necesita timp si bani, in conditiile in care guvernul italian se afla intr-un proces de reducere a fondurilor pentru autoritatile locale.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.