Secretarul general ONU, Kofi Annan, a purtat convorbiri cu premierul israelian Ehud Olmert, in cadrul turneului sau in Orientul Apropiat. Liderul ONU a solicitat ridicarea imediata a blocadei israeliene impusa porturilor si traficului aerian din Liban. De asemenea, a fost discutata in mai multe detalii chestiunea deplasarii fortei internationale de stabilizare.

A fost una dintre cele mai dificile etape ale turneului lui Kofi Annan in Orientul Apropiat - un turneu menit sa creeze un consens in regiune, asupra solutiei pentru criza din Liban. Premierul israelian este supus la presiuni din interior, fiind pus sub semnul intrebarii modul cum a gestionat operatiunea mi-litara. Kofi Annan a solicitat ridicarea blocadei israeliene asupra Libanului, spunand ca aceasta pune probleme reconstructiei tarii si slabeste pozitia guvernului din Beirut.

Ehud Olmert nu a dat insa un raspuns clar, spunand ca tara sa doreste aplicarea rezolutiei ONU privind Libanul in integralitatea sa. El a cerut si eliberarea imediata a soldatilor evrei capturati de Hezbollah. "Cel mai important aspect al rezolutiei 1701 este eliberarea neconditionata a soldatilor Goldwasser si Regev", a precizat liderul israelian. Tel Avivul a subliniat ca blocada nu va fi ridicata daca forta internationala de stabilizare nu va fi deplasata la frontiera din Siria si Liban, pentru a fi oprita inarmarea militiilor islamiste Hezbollah din aceasta directie. Kofi Annan e insa de partea guvernului libanez, care doreste ca fortele sale sa controleze aceasta frontiera. El a spus ca a primit asigurari din partea autoritatilor din Beirut ca va fi oprit orice transport de arme catre Hezbollah, pentru a fi astfel satisfacute cererile Israelului.

In ceea ce priveste forta de stabilizare, secretarul general ONU a spus ca exista deja 2500 de soldati in sudul Libanului, urmand ca numarul acestora sa se dubleze in saptamanile urmatoare. In aceste conditii, Kofi Annan a precizat ca se asteapta la o retragere totala a armatei israeliene, ceea ce ar oferi conditii pentru o incetare a focului de lunga durata.

Israelul a descoperit un tunel sapat in apropierea teritoriului sau

Armata israeliana a descoperit un tunel sapat intre Gaza si terminalul rutier Karni care asigura accesul pe teritoriul israelian, a spus ieri un purtator de cuvant militar, potrivit AFP. "Fortele noastre au descoperit la 28 august un tunel foarte larg si cu o lungime de 150 de metri care incepe de la o casa din cartierul Choujyiya din Gaza si ajunge pana la terminalul Karmi" folosit pentru transferul de marfuri intre Fasia Gaza si Israel, a declarat purtatorul de cuvant. "Acest tunel urma sa fie folosit pentru un atentat care viza terminalul. Serviciile noastre de informatii ne-au avertizat in legatura cu existenta lui si a altor tentative si-milare si de aceea terminalul Karni a fost deseori inchis in ultimele luni", a adaugat purtatorul de cuvant.

Trei palestinieni ucisi in Gaza de trupele israeliene

Trei palestinieni au fost ucisi ieri in orasul Gaza cu focuri trase de mitraliere grele montate pe tancurile israeliene, au afirmat surse medicale, citate de AFP. Confruntarile au avut loc in cartierul Choujaiya, in estul orasului Gaza. Armata israeliana intreprinde de sambata o incursiune in Choujaiya, in cursul careia 11 palestinieni au fost ucisi. Potrivit Associated Press, care citeaza surse medicale palestiniene, liderul aripii militare a Jihadului Islamic din Cisiordania, Hussam Jaradat, a incetat din viata ieri dupa ce a fost impuscat in cap pe 23 august de militari israelieni sub acoperire in tabara de refugiati de la Jenin. El era cautat de peste doi ani de catre Israel, care a incercat de cinci ori sa-l lichideze. Dupa ce a fost impuscat, Jaradat (43 de ani) a fost transferat la un spital in Iordania, unde a murit.

Avertisment pentru turistii aflati in peninsula egipteana

Israelul si-a avertizat cetatenii sa nu calatoreasca in peninsula egipteana Sinai, facand apel totodata la turistii israelieni aflati inca in regiunea respectiva sa plece imediat. "In ultimele saptamani au existat alerte foarte serioase in legatura cu atentate teroriste vizandu-i pe turistii israelieni din Sinai si fac apel la ei sa se intoarca imediat acasa", a declarat la radioul public israelian Danny Arditi, seful Biroului israelian pentru lupta impotriva terorismului, care depinde direct de premierul Ehud Olmert.

Agentiile amintesc ca atentate soldate cu victime au fost comise in Sinai la Dagab in mai 2006, la Taba in octombrie 2004 si la Sharm El-Sheikh in iulie 2005. Danny Arditi a facut apel si la turistii isralieni aflati in Turcia "sa respecte masurile preventive de securitate". El le-a recomandat indeosebi sa ramana la hotel, sa nu invite straini in camera lor si sa refuze cadouri din partea lor, sa evite locurile de distractii si sa se straduiasca sa nu fie identificati ca israelieni.

Ehud Olmert doreste contacte directe cu guvernul libanez

Premierul israelian Ehud Olmert a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa, la Ierusalim, cu secretarul general al ONU, Kofi Annan, ca doreste stabilirea de "contacte directe" cu guvernul libanez, informeaza AP si AFP.

"Poporul israelian nu se afla in conflict cu guvernul libanez si sper ca situatia se va schimba rapid pentru a se permite contacte directe intre guvernul Israelului si guvernul Libanului astfel incat sa se ajunga in curand la un acord intre cele doua tari", a afirmat Ehud Olmert. La randul sau, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Kofi Annan, a facut apel la Israel sa ridice blocada aeriana si maritima impusa Libanului. Premierul israelian nu a raspuns direct la cererea lui Kofi Annan, afirmand doar ca acordul de incetare a focului, care a pus capat celor 34 de zile de lupte intre Israel si Hezbollah, trebuie implementat pe deplin.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.