Masivul exod al esticilor, de care se teme atat de tare Occidentul, este o consecinta a retetelor economice prescrise fostelor tari comuniste de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, scrie, in editia sa de ieri, cotidianul "The Guardian".

Articolul demonteaza piesa cu piesa argumentele celor inspaimantati ca hoardele mizere de romani si bulgari vor "infecta" societatea europeana si, in particular, pe cea britanica, indemnandu-i sa priveasca in propria ograda si sa recunoasca partea de vina pe care care o poarta si Vestul pentru situatia economica precara a celor doua tari.

Pe masura ce data integrarii Romaniei si Bulgariei se apropie, asprimea si condescendenta fata de est-europeni si tarile lor de origine sporesc, scrie cotidianul britanic. Atat Romania, cat si Bulgaria sunt, in mod obisnuit, descrise drept tari corupte, care ar putea contamina dupa aderare restul continentului, dar sunt sistemele lor politice mai corupte decat cel al Italiei manjite de Berlusconi sau cel care a tolerat, in Marea Britanie, targul "titluri onorifice contra bani", se intreaba autorul. Apoi, desi tabloidele britanice abunda in articole sovine denuntand pericolul invaziei imigrantilor, putini ziaristi gasesc ragaz sa se intrebe de ce peste 400.000 de cetateni britanici si-au parasit tara din 2004 incoace, alegand sa traiasca si sa munceasca in alta parte.

Paradoxuri economice

In rare ocazii, exodul esticilor e pus pe seama "grelei mosteniri" a comunismului. Numai ca, observa autorul, comunismul a luat sfarsit in urma cu 16 ani, iar populatia din Est vrea sa scape nu de sechelele fostului sistem, ci de consecintele politicilor neoliberale aplicate in anii '90. Departe de centrele stralucitoare ale capitalelor fostului bloc comunist, milioane de oameni se zbat in saracie lucie. Intre 1989 si 1999, PIB-ul intregii regiuni a scazut cu 29% pana la 40%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.