“Confuzia” si “introspectia” par a fi pus stapanire pe Israel, unde “dinamica po-zitiva creata de ultimele alegeri este pusa din nou in discutie” dupa conflictul din Liban, a estimat ieri ministrul francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy, adresandu-se ambasadorilor Frantei, reuniti la Paris in cadrul conferintei lor anuale.

Seful diplomatiei franceze a mentionat totodata "dificultatea de a castiga din punct de vedere politic si militar in conflicte asimetrice, atat impotriva (miscarii palestiniene) Hamas cat si impotriva (miscarii siite libaneze) Hezbollah". Riscurile intrarii intr-un impas politic si militar "sunt reale", a subliniat ministrul Afacerilor Externe. Premierul israelian, Ehud Olmert, a anuntat recent crearea unei comisii de ancheta publica privind rateurile razboiului din Liban. Tot atunci el a admis pentru prima data in mod clar "esecuri" in razboiul din Liban contra Hezbollah, estimand totusi ca bilantul conflictului este in ansamblu pozitiv pentru Israel.

Kofi Annan, la Cartierul general al FINUL

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Kofi Annan, a vizitat ieri Cartierul general al Fortei de interpunere a ONU in sudul Libanului (FINUL) de la Naqoura, in cadrul unui turneu de 11 zile in Orientul Mijlociu, relateaza AP, AFP si Reuters. Kofi Annan, care a sosit la Beirut luni seara, a avut la Naqoura convorbiri cu comandantul FINUL (circa 2.000 de militari), generalul francez Alain Pellegrini, si cu alti inalti oficiali.

Potrivit declaratiilor unui purtator de cuvant al FINUL, Alexander Ivanko, deplasarea secretarului general al ONU in sudul Libanului include si inspectarea unor posturi ale FINUL la bordul unui elicopter si, probabil, aterizarea la Khiam, oras siit unde patru membri ai fortei ONU au fost ucisi de bombardamente israeliene pe 25 iulie.

"Fara o aplicare totala a Rezolutiei 1701 a ONU, ma tem ca exista un mare risc de reluare a ostilitatilor", declara ieri la Beirut Kofi Annan. ONU spera sa instaureze "o zona tampon" in sudul Libanului, fara forte israeliene sau ale miscarii siite Hezbollah, si care sa fie sub controlul unei FINUL extinse la 15.000 de militari (la care europenii contribuie cu 9.000 de soldati) si a 15.000 de militari libanezi.

Turneul de 11 zile al secretarului general al ONU, care include de asemenea Siria, Iran, Qatar, Turcia si Arabia Saudita, are drept scopt accelerarea aplicarii Rezolutiei 1701a Consiliului de Securitate, ce a pus capat ostilitatilor dintre Israel si Hezbollah pe 14 august, dupa 34 de zile de razboi.

6.000 de locuinte distruse si 13.000 deteriorate

Sase mii de locuinte au fost complet distruse si alte 13.000 au fost deteriorate de bombardamentele israeliene in sudul Libanului, a declarat ieri pentru AFP Adnane Sammouri, sef al echipelor Jihad al-Bina (batalia reconstructiei), organism al Hezbollah. Pierderile materiale au fost recenzate in 115 sate din sudul Libanului, unde 250 de voluntari, intre care zeci de ingineri, s-au apucat de lucru in vederea reconstruirii satelor distruse de bombardamentele israeliene.

Pana in prezent, 3.000 de familii ale caror case au fost distruse au fost despagubite de Hezbollah, iar alte trei mii vor primi aceeasi suma la inceputul saptamanii viitoare. Seful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a anuntat ca partidul sau se ocupa de compensatiile pentru familiile ale caror locuinte au fost distruse. El a estimat la 15.000 numarul locuintelor complet distruse de bombardamente in sudul Libanului, la periferia de sud a Beirutului si in valea Bekaa. De la incetarea ostilitatilor, la 14 august, Hezbollah a inceput sa distribuie un ajutor de urgenta de 12.000 de dolari familiilor care si-au pierdut locuinta.

Reuniunea contribuabililor la FINUL

Tarile care s-au angajat sa furnizeze soldati Fortei interimare intarite a ONU in Liban (FINUL) s-au reunit - cu usile inchise, luni, la New York - pentru a constata efectivul realizat si cel necesar, informeaza AP si AFP. In absenta secretarului general al ONU, aflat in turneu in Orientul Mijlociu, dezbaterile au fost prezidate de subsecretarul general al operatiunilor de mentinere a pacii, Hedi Annabi. Ea a multumit tarilor care si-au anuntat contributia la forta multinationala si a subliniat importanta angajamentelor tarilor neeuropene (precum Indonezia, Malaysia si Turcia) in constituirea "unei forte echilibrate si bine structurate, dotata cu legitimitate si de o eficacitate maxima".

Circa 30 de tari vor lua parte la FINUL, in special tari europene care si-au semnalat intentia de a participa la constituirea fortei, a anuntat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, exprimandu-si speranta ca acestea vor face oferte concrete. Expertii in operatiuni de mentinere a pacii au indicat ca in zilele urmatoare vor publica o revizuire a conceptului operatiunilor si regulilor de angajare. Ei au insistat pe necesitatea de a se asigura soldatilor desfasurati pe teren alimentatie pentru doua luni, apa si carburant pentru 15 zile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.