Spania nu pregateste masuri speciale impotriva romanilor, de care par sa se teama, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, tot mai multe tari, a declarat secretarul de stat pentru imigratie din Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale de la Madrid, Consuelo Rumi.

"Noi avem masurile noastre de control pentru a evita sosirea imigrantilor ilegali, canalizarea fluxurilor migratorii, dezvoltarea contractarii in tarile de origine, ceea ce implica formare si selectie in aceste tari in acord cu necesitatile pietii muncii si cu sprijinul firmelor spaniole care au nevoie de muncitori in anumite sectoare si pe anumite posturi. In acest caz ne intereseaza si integrarea populatiei romane.

Cand vorbesc de populatie romana ma refer la persoanele legale, pentru ca (stim), fara legalitate, integrarea este imposibila. Persoanele care sunt in afara legalitatii sunt supuse margi-nalizarii, excluderii sociale, deci suporta consecintele acestor situatii’, a declarat oficialul spaniol, citat de Radio Romania Actualitati.

In acest context, Rumi a specificat ca repatrierea celor care sunt ilegali in Spania este o prioritate. "Cei care nu suporta legea suporta si consecintele legii, care-i sanctioneaza. Integrare inseamna in primul rand respectarea legilor noastre". Referindu-se la scandalul care a implicat in urma cu un an Oficiul Roman pentru Migratia Fortei de Munca pe tema contractelor temporare in Spania, Consuelo Rumi a declarat ca reprezentantii serviciului de munca din Romania, impreuna cu administratia spaniola si cu patronii spanioli, trebuie sa respecte anumite norme si trebuie sa aiba o transparenta totala.

"Daca din partea organismului competent roman se respecta aceste norme si daca se retrag responsabilitatile celor care nu au respectat aceste norme, dezvoltarea contractelor in Romania ramane o prioritate pentru noi. /.../ Trebuie sa avem o relatie cu un organism transparent, clar, unde trebuie sa existe cineva care sa tina legatura cu administratia spaniola pentru a facilita contractarea in Romania. Romanii care vin la munca in Spania sunt apreciati de patronii spanioli, care au evaluat ca buna participarea lor la astfel de munci", a precizat Rumi.

Consuelo Rumi a mentionat ca, in urma unor contacte cu guvernul roman, a obtinut dovada ca exista disponibilitate din partea autoritatilor romane ca cei care sunt insarcinati cu aceasta problema actioneaza de acord cu toate normele, legalitatea si transparenta pe care pe care un proces de asemenea anvergura le cere. Numarul romanilor care traiesc in Spania si sunt in evidenta autoritatilor locale a depasit 300.000. Aici intra atat cei care au contracte de munca legale, cat si o parte din cei care traiesc fara acte. Evolutia din ultimele luni a comunitatii romanilor a dus la pozitionarea pe locul al treilea ca numar de imigranti, iar in regiunea capitalei romanii constituie deja al doilea grup de straini dupa ecuadorieni, noteaza postul de radio citat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.