Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a inceput ieri, un turneu diplomatic, in Orientul Mijlociu, consacrat discutiilor privind sporire fortelor de mentinere a pacii in Liban si ridicarii blocadei israeliene in aceasta tara.

Inaltul oficial al Natiunilor Unite a vizitat Libanul, dupa care va merge in Qatar, Turcia, Arabia Saudita, Egipt si Iordania: Turneul va include vizite in Siria si Iran, principalii sustinatori ai miscarii siite Hezbollah. In sudul Libanului, trupele israeliene ocupa, inca, noua pozitii.

Israelul a conditionat retragerea de la frontiera prin sosirea la fata locului a trupelor internationale menite sa descurajeze orice act ostil din partea Hezbollah. Guvernul libanez refuza sa implice trupele internationale in supravegherea frontierei sale cu Siria, de unde provin, potrivit Israelului, armele utilizate de Hezbollah. La randul sau, Siria refuza desfasurarea trupelor ONU la granita sa si a amenintat ca va raspunde inchizand frontiera. Primii 7.000 de militari ai ONU, promisi de Uniunea Europeana, ar putea sosi in zilele urmatoare. La Beirut, 245 de genisti din cadrul Legiunii Straine franceze au reparat trei poduri distruse de aviatia israeliana. Acest gest constituie un cadou din partea Frantei, a precizat comandantul acestui contingent, care nu face parte din contributia militara a Parisului la forta ONU de pace.

Israelul exclude orice negocieri cu Hezbollah

Israelul a dezmintit afirmatiile liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, cu privire la posibilitatea unui schimb de prizonieri, informeaza postul de radio public israelian, citat de AFP. Liderul spiritual siit a declarat, in cadrul unui interviu televizat, ca Italia doreste sa se implice in aceste negocieri, fapt semnalat, initial, de ministrul italian de Externe, Massimo D’Alema. Hassan Nasrallah doreste, in schimb, eliberarea celor cateva mii de prizonieri arabi, aflati in inchisorile israeliene.

In cursul unei discutii telefonice cu secretarul general al ONU, Kofi Annan, premierul israelian, Ehud Olmert, a subliniat ca prioritara este eliberarea militarilor rapiti de Hezbollah. Potrivit rezolutiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, guvernul libanez este responsabil de soarta militarilor evrei, a precizat Olmert. Presedintele comisiei senatoriale pentru Aparare, Sergio De Gregorio, a declarat ca participarea Italiei la negocieri este dorita chiar de Iran, principalul sustinator al Hezbollah.

Senatorul italian a primit asigurari din partea sefului Consiliului National Suprem de Securitate al Iranului, Ali Larijani, ca ostaticii israelieni traiesc si sunt sanatosi. Capturarea celor doi militari evrei de catre gherilele siite, la 12 iulie, a dus la declansarea ofensivei israeliene in sudul Libanului. Aproape 1.200 de libanezi si 157 de israelieni au fost ucisi in cele 34 de zile de razboi.

Soldatul rapit, Gilad Shalit, este "teafar si nevatamat"

Soldatul israelian Gilad Shalit, rapit de activisti palestinieni la 25 iunie in Israel la liziera cu Fasia Gaza, este "teafar si nevatamat", a afirmat ieri purtatorul de cuvant al guvernului palestinian - informeaza AFP. "Pot spune ca el (Shalit) este teafar si nevatamat. Am confirmat acest lucru intr-o convorbire cu tatal sau (Noam), cu care tin legatura", a declarat pentru postul de radio public israelian Ghazi Hamad, membru al Hamas, subliniind ca "eforturile continua in vederea unui schimb" de prizonieri.

Gilad Shalit implineste luni 20 de ani. "Nu vom sarbatori, dar vom face tot posibilul pentru a actiona in vederea eliberarii lui", a spus tatal soldatului, Noam. "Conducerea palestiniana si diversele grupuri palestiniene trebuie sa-si faca un examen de constiinta, deoarece grava situatie a palestinienilor nu este cauzata numai de ocupatia" israeliana, a mai spus Ghazi Hamad.

Aproape 90% dintre libanezi doresc o tara ferita de conflicte

Libanezii doresc in proportie de 88% ca tara lor sa ramana in afara conflictelor din regiune, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IPSOS si publicat luni de "L’Orient-Le Jour". Sondajul de opinie, realizat intre 14 si 17 august, dupa incheierea ostilitatilor intre Hezbollah si Israel, pe un esantion de 600 de persoane cu varsta peste 15 ani din toate regiunile si confesiunile din tara, arata ca jumatate dintre libanezi cred ca Hezbollah ar trebui sa depuna armele.

Totusi, in comunitatea siita, 84% sunt impotriva dezarmarii Hezbollah, dezarmarea acestei grupari fiind dorita de peste 75% dintre druizi si crestini si de mai bine de jumatate dintre sunnitii din tara. In acelasi timp, opt din zece libanezi doresc desfasurarea la frontierele tarii a unei forte multinationale care sa sprijine armata libaneza in ceea ce priveste controlul asupra frontierei.

Referitor la modul in care premierul libanez, Fouad Siniora, a actionat in timpul razboiului, aproape jumatate dintre persoanele interogate se declara satisfacute de activitatea lui, dar exista dife-rente insemnate intre opiniile exprimate in randul diferitelor confesiuni. In timp ce in jur de 80% dintre sunniti si druizi aproba activitatea premierului Siniora, opiniile pozitive se reduc la 50% in randul crestinilor si nu ajung la 30% in comunitatea siita. In ceea ce priveste viitorul lor, 52% dintre respondenti intentioneaza sa ramana in Liban, iar restul nu cred ca vor avea un viitor profesional in aceasta tara.

Hezbollah a evacuat 14 pozitii in sectorul fermelor Shebaa
Combatantii siiti ai Hezbollah au evacuat 14 po-zitii armate in sectorul fermelor Shebaa, in sudul Libanului, la frontiera cu Israelul, unde urmeaza sa se desfasoare forta internationala, a declarat ieri pentru AFP o sursa a serviciilor de securitate libaneze. "Rezistenta islamica a evacuat in ultimele zece zile toate pozitiile sale din regiunea Arkoub, pe frontul fermelor Shebaa", potrivit sursei citate.

Hezbollah a "ridicat barajele de control, a inchis intrarea grotelor si a astupat tunelurile cu buldozere si si-a retras armele si echipamentul". Combatantii au luat rachete, artilerie, arme usoare, diverse echipamente militare si generatoare, incarcate la bordul unor camioane, si le-au dus spre nordul tarii. Hezbollah nu a confirmat aceasta retragere. Duminica seara, seful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a asigurat ca "nu va exista o prezenta armata a Hezbollah in sudul Libanului", unde armata libaneza a inceput sa se desfasoare la 17 august pentru prima data de la sfarsitul anilor ‘60.

Rezistenta va fi un sprijin pentru armata libaneza si nu vor fi probleme cu FINUL atat timp cat misiunea sa nu va viza dezarmarea rezistentei, a declarat Hassan Nasrallah pentru televiziunea privata libaneza NTV, adaugand ca, daca soldati ai armatei libaneze vor intalni un om inarmat in sudul Libanului, vor avea dreptul de a-l dezarma. Rezolutia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU prevede desfasurarea unei Forte interimare a Natiunilor Unite (FINUL) intarita, cu 15.000 de persoane (fata de 2.000 in prezent).

SUA propun stationarea de observatori internationali la terminalul Karni

Negociatorul sef palestinian Saeb Erekat a afirmat, intr-un articol publicat ieri in cotidianul israelian "Haaretz", ca la terminalul Karni, punct de tranzit intre Israel si Gaza, vor fi desfasurati observatori internationali, in conformitate cu un plan intocmit de americani, informeaza din Ierusalim agentia Associated Press. Terminalul Karni, obiectiv economic major pentru Fasia Gaza, a fost inchis de catre Israel perioade indelungate in acest an ca urmare a unor alerte de securitate si a unor atacuri intreprinse de militanti palestinieni.

Potrivit declaratiilor lui Erekat, planul, propus de coordonatorul american pe probleme de securitate in Cisiordania si Fasia Gaza, generalul Keith Dayton, face apel la instruirea unor oficiali palestinieni in domeniul securitatii si construirea unui nou terminal la Karni. "Este vorba de cel mai cuprinzator plan", a declarat responsabilul palestinian. "Haaretz" afirma ca 90 de observatori internationali vor fi desfasurati la Karni in partea palestiniana. Planul a fost aprobat de catre presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, si asteapta acum acceptul Israelului. Pana in prezent, guvernul israelian nu a facut nici un comentariu. "Haaretz" afirma ca Israelul ar fi de acord in principiu cu planul respectiv.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.