Pentru a pune capat prezentei militare ruse in Moldova, UE va numi un reprezentant special la Chisinau

Un grup de deputati ai Dumei de Stat a Federatiei Ruse activeaza in Transnistria, pentru a monitoriza situatia creata in regiune in urma acuzatiilor reciproce ale Chisinaului si Tiraspolului de pregatire a unei confruntari armate. Potrivit Agentiei Interlic, din acest grup fac parte reprezentanti ai tuturor grupurilor parlamentare din Duma de Stat a FR - Victor Alksnis ("Rodina"), Aleksandr Sibalkin ("Edinaia Rossia"), Nikolai Benediktov (KPRF), Nikolai Kurianovici (LDPR) si deputatul independent Svea-toslav Nastasevski. Agentia oficiala transnistreana "Olvia-press" precizeaza ca, la finalul vizitei, deputatii urmeaza sa prezinte un raport. Trebuie mentionat, de asemenea, ca partea rusa nu a facut demersuri oficiale pentru obtinerea permisiunii pentru grupul de deputati de a vizita Transnistria, desi, potrivit noilor reglementari, ea trebuia sa faca acest lucru.

'Rusia trebuie sa aplice sanctiuni>>

In urma vizitelor si intrevederilor avute cu oficialii din regiune, deputatul rus Nikolai Kurianovici considera ca Rusia trebuie sa aplice sanctiuni economice fata de Moldova si sa-si majoreze contingentul de mentinere a pacii pe Nistru. La randul sau, un alt deputat rus, Victor Alksnis, a declarat pentru presa de la Tiraspol ca, in opinia lui, Transnistria ar putea fi recunoscuta ca stat pe parcursul urmatorilor ani. El considera ca acest fapt va fi posibil in urma recunoasterii de catre tarile occidentale a independentei regiunii Kosovo si crearii unui precedent, care ar putea fi utilizat in rezolvarea tuturor conflictelor din spatiul post-sovietic. De asemenea, Alksnis a mai declarat ca Rusia trebuie sa ocupe o pozitie mai ferma si sa ceara Moldovei respectarea prevederilor acordurilor semnate anterior, de exemplu a Memorandumului din 1997, care garanteaza Transnistriei libertatea activitatii comerciale externe. Potrivit deputatului rus, aceasta chestiune trebuie examinata de catre MAE al FR. Potrivit lui Victor Alksnis, in general, Rusia trebuie sa adopte o pozitie principiala fata de Moldova in cadrul procesului de negocieri.

Reuniune 'pentru pace in Transnistria>>

In legatura cu tensionarea situatiei pe Nistru, este necesara o coordonare stransa a eforturilor statelor garante in problema reglementarii transnistrene, a opinat Victor Alksnis, cel care conduce delegatia deputatilor rusi, aflati in vizita in regiunea transnistreana. El a tinut sa precizeze, insa, ca este foarte importanta evitarea escaladarii conflictului pe Nistru. Potrivit lui, in scopul apararii intereselor conationalilor rusi din asa-zisa rmn, in Duma de Stat a FR se preconizeaza crearea unei reuniuni a deputatilor "Pentru pace in Transnistria". Totodata, el a mentionat, in legatura cu reforma politica din Ucraina, ca in aceasta tara creste rolul Radei Supreme a Ucrainei si a lansat ideea privind desfasurarea unei intrevederi comune a deputatilor rusi si ucraineni, pentru examinarea unor masuri de aparare a drepturilor populatiei din Transnistria.

Un alt pas important, pe care trebuie sa-l intreprinda, in opinia lui, partea rusa, este sa ia masuri pentru acordarea cetateniei Federatiei Ruse locuitorilor din Transnistria. Alksnis considera ca tara sa trebuie sa promoveze o politica mai ferma pentru apararea drepturilor transnistrenilor, "cu atat mai mult cu cat Moscova are aici interese geopolitice serioase".

UE se va implica in regiune

In alta ordine de idei, Uniunea Europeana intentioneaza sa numeasca un reprezentant special in Moldova, care va oferi asistenta Guvernului de la Chisinau in solutionarea conflictului transnistrean, au anuntat diplomatii europeni la Bruxelles, citati de Agentia BASA-press.

Aceasta decizie reflecta dorinta UE de a pune capat prezentei militare ruse in cel mai sarac stat din Europa, pana la aderarea Romaniei la Uniune, in 2007, au precizat sursele citate. "Nu incape indoiala ca exista un interes tot mai mare si o atentie sporita fata de Republica Moldova", a declarat Cristina Gallach, purtatorul de cuvant al Inaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Javier Solana. "Implicarea UE va aduce numai beneficii", a subliniat ea. Diplomatii UE afirma ca decizia privind numirea unui reprezentant special al comunitatii europene in Moldova va fi anuntata oficial in urmatoarele zile si ca acesta isi va incepe mandatul la scurt timp dupa alegerile parlamentare prevazute pentru 6 martie.

Securizarea frontierelor

Pana in prezent, UE nu a participat la procesul de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol, care a fost mediat de Rusia, Ucraina si OSCE. Numirea unui reprezentant oficial in Moldova este legata de pregatirile autoritatilor de la Chisinau in vederea deschiderii, in cursul acestui an, a unei misiuni permanente la Uniunea Europeana. UE si-a intensificat activitatile diplomatice in fostul spatiu sovietic, in special in statele care vor deveni sau au devenit vecini ai Uniunii, dupa extinderea comunitatii europene la 25 de state membre, in mai 2004.

In timp ce Moscova trateaza fostele republici sovietice drept "strainatatea apropiata", oficialii de la Bruxelles le considera "vecini comuni" ai Rusiei si ai Uniunii Europene. Responsabilii europeni au declarat ca securizarea frontierelor de est ale UE reprezinta o prioritate pentru Bruxelles. Dupa victoria in alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Iuscenko a declarat ca va spori controlul la granita cu Moldova, de-a lungul segmentului transnistrean, actiune solicitata de mult timp de autoritatile de la Chisinau.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.