Publicarea listelor cu fostii colaboratori ai securitatii ungare tulbura apele

Fostul premier socialist Peter Medgyessy si actualul guvernator al Bancii Centrale, Zsigmond Jarai, figureaza pe lista cu 19 responsabili ungari care au colaborat cu serviciile secrete comuniste publicata ieri de Institutul Political Capital din Budapesta. "Scopul nostru este de a face presiuni asupra clasei politice de a-si tine promisiunea si de a publica lista completa a fostilor agenti comunisti", explica pe pagina sa de Internet prestigiosul institut de stiinte politice, care afirma ca a stabilit lista in cauza pornind de la arhivele nationale.
"Documentul, care cuprinde alte 97 de nume, este rezultatul unor ample investigatii. Noi studiem cu expertii nostri in ce conditii ar putea fi facut public si restul listei", adauga Political Capital. Printre numele publicate de institut figureaza tatal scriitorului Peter Esterhazy, cel al tatalui lui Zoltan Pokorny, fost presedinte Fidesz (cel mai important partid din actuala opozitie de dreapta), si cel al lui Istvan Csurka, presedinte al partidului xenofob si antisemit MIEP, reprezentat in Parlament in perioada 1998-2002.

Nume sonore pe lista securistilor

Institutul a publicat numai numele persoanelor care au recunoscut ca au colaborat cu serviciile comuniste sau care au fost recunoscute drept colaboratori de catre un tribunal special, institutie care se ocupa cu anchetarea trecutului persoanelor care joaca un rol public. Actualmente deputat, Peter Medgyessy a demisionat anul trecut din functia de premier, la doar citeva saptamini de la numire.
El a recunoscut ca era ofiter de contrainformatii, dar a negat ca ar fi facut politie politica, afirmind ca munca sa se referea la pregatirea aderarii tarii sale la Fondul Monetar International si a lucrat impotriva KGB-ului, care dorea sa impiedice acest lucru. La rindul sau, Istvan Csurka a recunoscut ca a fost racolat in 1957, dar pretinde ca a fost batut si amenintat pentru a semna un angajament si nu a turnat niciodata pe nimeni.
Guvernatorul Bancii Nationale, Zsigmond Jarai, afirma si el ca a fost fortat sa colaboreze cu securitatea, dar ca in toata activitatea sa nu a prezentat decit rapoarte despre cum e considerata economia ungara in strainatate, pe care le redacta dupa misiunile peste hotare, el fiind presedinte al Bursei din Ungaria in timpul regimului comunist.
La inceputul lunii decembrie, Partidul Socialist Ungar (MSZP, la putere) a deschis partial arhivele serviciilor secrete ale regimului comunist, dupa ce s-a opus acestei masuri pe parcursul ultimilor 15 ani. Comparativ cu alte tari din fostul bloc comunist, Ungaria, tara membra a Uniunii Europene, nu a divulgat numele colaboratorilor secreti ai politiei politice, dupa caderea regimurilor comuniste din Europa de Est, in 1989.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.