Cu numai cateva zile inaintea expirarii (la 31 august) ultimatumului Consiliului de Securitate al ONU adresat Iranului, de a suspenda programul de imbogatire a uraniului, riscand altminteri sa i se aplice sanctiuni, presedintele Ahmadinejad, intr-un gest simbolic de sfidare, a inaugurat reactorul cu apa grea de la Arak.

Iranul sustine ca reactorul va fi folosit in scopuri pasnice, pentru producerea de curent electric, dar expertii atrag atentia ca instalatiile de acest tip pot avea intrebuintari militare importante, deoarece plutoniul, produs secundar al activitatii sale, este folosit pentru fabricarea focoaselor nucleare cu care sunt prevazute rachetele.

Avertisment adresat Occidentului: "Nu va jucati cu focul"

"Nu suntem o amenintare pentru nimeni, nici macar pentru regimul sionist", a spus presedintele Ahmadinejad, avertizand insa statele occidentale "sa nu se joace cu focul" (prin adoptarea de sanctiuni impotriva Iranului - n.r.), intrucat poporul iranian "este hotarat sa raspunda prin actiuni ferme". Care ar putea fi aceste masuri nu a precizat, dar puterile occidentale se tem ca inchiderea Stramtorii Hormuz din Golful Persic, prin care trec petrolierele, ar putea perturba intreaga economie mondiala, ca urmare a cresterii vertiginoase a pretului titeiului.

De aceea, Departamentul de Stat american a reactionat cu prudenta la respingerea deja anuntata de catre Teheran a ultimatumului Consiliului de Securitate, multumindu-se sa afirme ca va studia cu atentie documentul iranian respectiv si ca se va consulta cu ceilalti membri ai Consiliului asupra actiunilor de viitor.
Consultari care nu se anunta deloc usoare pentru americani, deoarece Rusia si China, care au serioase interese economice in Iran, se impotrivesc oricaror sanctiuni, cum ar dori Washingtonul, iar alte tari ale Consiliului nu impartasesc nici ele punctul de vedere american, ceea ce creeaza posibilitatea respingerii unor eventuale propuneri de sanctionare, fara a mai fi nevoie ca rusii sau chinezii sa mai recurga la drepturile de veto.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.