Presedintele Vladimir Voronin a facut un bilant al celor 15 ani de independenta ai Republicii Moldova, afirmand ca rezultatul este in general pozitiv. Intr-un interviu acordat BBC cu prilejul implinirii a 15 ani de la declararea independentei, Vladimir Voronin a vorbit si despre marea neimplinire, care este separatismul nistrean, relatiile cu Rusia si dorinta de integrare in Uniunea Europeana, precum si de relatiile cu Romania si Ucraina.

"Astazi dupa 15 ani de la declararea independentei exista, principiile de baza declarate in 27 august 1991 au fost in linii mari indeplinite, dar este clar ca temeliile statului nostru trebuie in continuare consolidate.

Unicul neajuns pe care-l avem este integritatea teritoriala, pe care noi pana in ziua de azi nu l-am rezolvat. Dar toate celelalte atribute ale suveranitatii unui stat noi le-am insusit si le-am dezvoltat", a declarat la BBC Presedintele Voronin. "Niciun compromis, daca presupune sacrificarea independentei Vladimir Voronin a devenit unul dintre principalii promotori ai pastrarii independentei Republicii Moldova. El spune ca nu va accepta nici un compromis, de dragul vreunui avantaj, daca aceasta implica limitarea independentei Republicii Moldova.

"Nici aderarea la Uniunea Europeana nu are nici un sens daca se cer cedari de acest fel. Exclud orice compromis si pentru mai rapida evolutie a situatiei din Republica Moldova, daca presupune cedari la capitolul independenta", afirma Presedintele Voronin. Dar lucrurile nu au stat intotdeauna asa, iar Vladimir Voronin, care este si lider al Partidului Comunistilor, partid succesor al Partidului Comunist al URSS, nu se numara acum 15 ani printre partizanii desprinderii de Uniunea Sovietica.

Presedinte al Republicii Moldova a fost intrebat cum explica schimbarea sa de pozitie cu 180 de grade fata de independenta statului al carui sef este astazi. "La acel moment cele mai mari rezerve erau fata de procesul care a dus la destramarea URSS. Educatia noastra ne-a influentat foarte puternic si astazi cei care se declara mai indrazneti si pretind ca s-au reorientat imediat in acel august 1991, spun un neadevar. Nu poate un om sa se culce noaptea cu o constiinta politica si dimineata sa se scoale cu alta. De aceea, aceasta constientizare se prelungeste in mintea multora dintre noi, dar ea este ferm orientata pe o anumita directie, nu ca acum 15 ani, cand nimeni nu stia ce se intampla", a declarat la BBC Presedintele Vladimir Voronin.

Relatia cu Rusia element definitoriu al ultimilor 15 ani

Cand a Partidul Comunistilor a venit la putere in 2001, in manifestul sau electoral erau puncte precum examinarea posibilitatii de aderare la uniunea Rusia - Belarus, acum abandonata. Mai mult, relatiile dintre Chisinau si Moscova s-au deteriorat vizibil in octombrie 2003, cand Presedintele Voronin a refuzat sa semneze Memorandumul Kozak, intocmit de un consilier al Presedintelui Federatiei Ruse, care prevedea solutionarea conflictului nistrean, prin federalizarea Republicii Moldova.

Recent, Vladimir Voronin s-a intalnit cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin, la Moscova unde au discutat divergentele din relatiile bilaterale. "Noi am facut o totalizarea a relatiilor noastre pana in toamna lui 2003 si dupa aceea, dupa nesemnarea asa numitului Memorandum Kozak. Am discutat barbateste despre ce s-a intamplat acum trei ani si am convenit sa tragem concluzii, ca sa dezvoltam relatiile noastre billaterale", a declarat Presedintele Voronin.

Pana la ameliorarea relatiilor, ramane insa embargoul exporturilor moldovenesti de vinuri in Rusia, impus in luna martie 2006, care a constituit o serioasa lovitura pentru economia Republicii Moldova. Vladimir Voronin se arata insa optimist si spune ca comisia mixta ruso-moldoveneasca va discuta acest embargou si ca in curand se va putea relua exportul de vinuri in Federatia Rusa. Dar experienta trecutului apropiat, mai ales negocierile la tariful gazelor importate, care s-a dublat in ultimul an de la 80 la 160 de dolari pe mia de metri cubi, arata ca in relatia economica dintre Moscova si Chisinau, Federatia Rusa se afla intr-o pozitie de forta.

La revenirea sa de la Moscova, Vladimir Voronin a facut o declaratie care a starnit uimire, afirmand ca Presedintele Putin i-ar fi spus ca Rusia nu are interese in Transnistria.

De ce nu-si retrage Federatia Rusa trupele din Transnistria?

"Eu sunt de parerea ca pe teritoriul Republicii Moldova nu trebuie sa se afle nici un fel de trupe. Armamentul greu a fost evacuat, dar cand a inceput retragerea mai in detaliu, mai ales munitii, au inceput proteste organizate in Transnistria. Iar autoritatile de la Tiraspol considera prezenta militara ruseasca drept un sprijin politic pentru recunoasterea acestui regim", a declarat la BBC Presedintele Voronin. Seful statului spune ca trupele "de pacificare" rusesti, moldovenesti si nistrene trebuie inlocuite cu observatori, fie civili, fie militari. Cat despre retragerea militarea ruseasca, Presedintele Voronin relateaza cele spuse de omologul sau din Rusia.

"Domnule Voronin, mi-a spus Presedintele Putin, dumneata constientizezi ca pentru noi, pentru mine, 1000 de militari cati avem noi in Transnistria nu conteaza si nu hotarasc nimic. Iar atunci cand se va gasi solutia in Transnistria noi ne evacuam in orice zi", evoca Vladimir Voronin intalnirea sa cu Vladimir Putin.

Dupa deteriorarea relatiilor cu Rusia in 2003, Vladimir Voronin a facut un alt viraj, unii ar spune din nou de 180 de grade, declarand ferma orientare a Republicii Moldova catre integrarea in Uniunea Europeana. Dar Presedintele Voronin este constient ca de la declaratii de intentii la realitate este o cale foarte lunga, mai ales cand vine vorba de integrare europeana. "In primul rand, suntem obligati sa construim Europa la noi acasa. La noi unii mai cred ca este suficient sa ne sincronizam legislatia cu cea a Uniunii Europene. Sunt multe lucruri de facut, in primul rand, aducerea calitatii vietii la nivel european", spune Vladimir Voronin

"Basescu are bunavointa fata de integrarea Republicii Moldova"

In 15 ani, relatia dintre Republica Moldova si Romania a fost extrem de sinuoasa, de la "podurile de flori" de la inceputul anilor ‘90, la perioada glaciala ce a urmat realegerii lui Ion Iliescu in 2000 si venirii la putere a lui Vladimir Voronin in 2001 si a reincalzirii relatiilor odata cu sosirea la Palatul Cotroceni a lui Traian Basescu. Presedintele Voronin considera ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a Romaniei, posibil la 1 ianuarie 2007, va constitui un eveniment important pentru Republica Moldova, Romania putand constitui un model pe calea integrarii europene. Vladimir Voronin, care pare sa aiba o relatie personala foarte buna cu Traian Basescu, nu este deranjat de recentele declaratii ale Presedintelui Romaniei cu privire la o unire a celor doua tari in cadrul Uniunii Europene.

"Din partea mea nu au fost nici un fel de reactii negative si nici nu pot fi. Mai mult de atat, personal eu costientizez ca Presedintele Basescu face aceste declaratii privitoare la urgentarea integrarii Republicii Moldova in familia tarilor europene din bunavointa si chiar fata de relatiile noastre personale care sunt foarte bune. Alta treaba este ca declaratiile nu au fost concertate cu noi si le-am aflat de la Dumneavoastra, de la ziaristi", a declarat la BBC Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.