Un tribunal din Statele Unite l-a condamnat pe fostul premier al Ucrainei, Pavel Lazarenko, la noua ani de inchisoare, pentru frauda, extorcare si spalare de bani prin intermediul unor banci americane.

Pavel Lazarenko, 53 de ani, a fost somat sa plateasca si o amenda de 10 milioane de dolari.

Fostul premier a fost acuzat ca a patronat acte de coruptie pe scara larga dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991. A fost invinuit in mod oficial in 2004, de cand se afla in arest la domiciliu in Statele Unite.

Mai multe companii din Ucraina, Polonia, Ungaria, Olanda, Elvetia si Statele Unite s-au aflat pe lista partilor vatamate.

Lazarenko, fost premier in perioada 1996 - 1997, a cerut azil politic in Statele Unite in 1999, insa a fost arestat pentru incalcarea regimului vizelor.

Ulterior, procurorii americani l-au acuzat de spalarea circa 114 milioane de dolari. Banii au rezultat din acte de coruptie petrecute pe vremea luptei pentru controlul industriei gazelor din Ucraina.

Lazarenko a mai fost gasit vinovat de un tribunal din Geneva, pentru spalare de bani.

De asemenea, in Ucraina procuratura il acuza ca a ordonat uciderea unui rival politic, precum si pentru alte doua tentative de asasinat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.