* Suspendand sine die convorbirile de la Beijing si vehiculand posibilitatea unei prime experiente nucleare, nord-coreenii incearca sa obtina cat mai multe concesii din partea Washingtonului * "New York Times": Proiectele americane de construire a unei noi generatii de arme nucleare indeamna alte tari sa-si creeze propriile arsenale atomice

Declaratia Ministerului Afacerilor Externe al Coreei de Nord cu privire la amanarea sine die a reluarii convorbirilor in sase de la Beijing este unanim estimata ca o noua extindere a jocului de poker nuclear practicat de autoritatile de la Phenian vizavi de Washington. Totodata, ministrul a mai confirmat, in mod oficial, ca regimul nord-coreean dispune de un arsenal atomic propriu "in scopuri de autoaparare fata de politica agresiva a regimului Bush". Criza a izbucnit in 2002, cand America a acuzat deschis Coreea de Nord ca dezvolta un program ilegal de fabricare a uraniului imbogatit, componenta esentiala a unei arme atomice. Pentru dezamorsarea acestei crize, s-au tinut, de atunci, fara rezultate concrete, trei runde de convorbiri, cu participarea, pe langa cele doua state, si a Chinei, Japoniei, Rusiei si Coreei de Sud, a patra runda, care urma sa aiba loc in septembrie, fiind anulata. Acum, suspendarea este prelungita pe termen nedefinit de catre Phenian, gest cu atat mai surprinzator, cu cat el intervine dupa adoptarea de catre Washington a unei pozitii mai concesive. In Mesajul sau cu privire la Starea Uniunii, presedintele Bush s-a referit doar in treacat la Coreea de Nord, mentionand ca America "actioneaza in stransa colaborare cu alte guverne pentru a convinge Coreea de Nord sa abandoneze ambitiile sale nucleare", pozitie in vadit contrast cu declaratiile de acum trei ani, cand Coreea de Nord a fost infierata ca parte a "axei raului", alaturi de Irak si Iran. Cautand sa descifreze motivatia noului anunt al Phenianului, analistii occidentali o interpreteaza ca o ridicare deliberata a mizei amintitului joc de poker nuclear, pentru a obtine concesii cat mai mari din partea Washingtonului. De altfel, pentru a-si face jocul si mai convingator, nord-coreenii au dat de inteles ca in curand ar putea proceda la o prima experienta atomica. Fapt este ca, la ora actuala, americanii sunt confruntati nu cu una, ci cu doua crize nucleare, tinand seama de realitatea ca si Iranul isi dezvolta propriul program nuclear. Gestionarea acestei duble crize este menita, cu siguranta, sa dea multa bataie de cap strategilor Casei Albe si ai Pentagonului.

Asa se si explica editorialul din numarul de ieri al cotidianului New York Times, care, plecand de la declaratia-surpriza a Phenianului, critica deschis proiectele americane de a se trece la construirea unei noi generatii de arme nucleare de mari dimensiuni, renuntandu-se la tendinta de pana acum de miniaturizare a acestora. Asemenea proiecte "risca sa declanseze o noua cursa a armelor nucleare, de data aceasta la scara mondiala", scrie ziarul, care continua: "America ar trebui sa-si concentreze eforturile pentru a convinge tari ca Iranul si Coreea de Nord ca armele nucleare nu le vor intari securitatea, si nu sa le ofere, in mod pervers, un exemplu contrar". Editorialul atrage atentia ca armele nucleare sunt practic lipsite de eficacitate pe fronturile de lupta, ca ele sunt menite sa distruga vietile civililor nevinovati si ca exista alte mijloace mai eficiente si mai "curate" pentru distrugerea obiectivelor militare. Noua era de dupa razboiul rece este o era a actiunilor de lupta impotriva unor puteri mai mici, a operatiunilor desfasurate contra unor forte insurgente si a campaniilor globale impotriva terorismului. Actiuni de acest gen necesita arme considerate "inteligente", cum ar fi avioanele fara pilot, arme ghidate prin laser ori sateliti de recunoastere, inclusiv retele de comunicatii computerizate. Or, proiectele de creare a unor bombe nucleare de mari dimensiuni, in scopul de a distruge laboratoarele subterane unde se presupune ca tarile rauvoitoare ar pune la punct arme de distrugere in masa, deturneaza fonduri uriase, care ar putea fi mai bine folosite pentru realizarea de arme inteligente. "Acum, cand cursa inarmarilor dintre superputeri a incetat, Washingtonul vede in armele nucleare o componenta importanta a strategiei sale impotriva tarilor mici si mijlocii. De aceea, nu ar trebui sa ne mire ca aceste tari trag concluzia ca trebuie sa-si dezvolte arsenale nucleare proprii", conchide New York Times.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.