Dupa atentatul dejucat din aceasta luna si dupa cele reusite comise anul trecut, britanicii se tem din ce in ce mai mult de Islam. In ciuda eforturilor autoritatilor de a contribui la integrarea comunitatii islamice existente in Marea Britanie, oamenii de rand intorc spatele musulmanilor stabiliti in tara lor.

Potrivit unui sondaj publicat de "The Daily Telegraph", 53% din cei intervievati au declarat ca Islamul reprezinta o amenintare pentru democratia occidentala, in timp ce, dupa atentatele de la 11 septembrie, doar o treime din populatie impartasea aceasta opinie. Numarul celor care cred ca musulmanii britanici nu au niciun sentiment de loialitate fata de tara lor a crescut de la 10%, in urma cu un an, la 18%. Tot mai multe persoane se tem ca Marea Britanie se confunta cu "o problema musulmana", potrivit sondajului.

Rezultatele sondajului vin in paralel cu dezvaluirile facute de Ruth Kelly, ministrul comunitatilor, care a recunoscut ca abordarea multiculturala promovata de partidele de stanga in ultimele doua decenii a fost, probabil, o greseala si ar fi putut contribui la instrainarea pe care multi tineri musulmani au simtit-o si experimentat-o.

Consultarea populara confirma temerile autoritatilor britanice in legatura cu fenomenul de polarizare a tarii, care se imparte intre musulmani si restul lumii, creand premisele unui "razboi al civilizatiilor".

Incercand sa contracareze anumite situatii tensionate ce ar putea surveni din sentimentul de respingere, guvernul de la Londra a infiintat o comisie care va analiza chestiunea integrarii rasiale si problemele sociale pe care le ridica. Este o initiativa care fusese anuntata de premierul britanic Tony Blair in urma atacurilor cu bomba puse la cale anul trecut la Londra de patru tineri musulmani britanici. Noua comisie va analiza cauzele alienarii si extremismului aparute mai ales in randul comunitatii musulmane britanice.

Comisia va face un tur al Marii Britanii, analizand modul in care orasele si comunitatile trateaza probleme precum segregarea sau diviziunile sociale sau economice intre diferitele grupuri etnice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.