Jurnalistul chinez Zhao Yan a fost acuzat de frauda si de deconspirarea unor secrete de stat China a condamnat un colaborator al ziarului New York Times la trei ani inchisoare pentru frauda. Conform corespondentilor BBC, Zhao Yan intocmise o documentare pentru ziarul american in legatura cu subiecte delicate pentru guvernul chinez.

Zhao Yan a fost arestat in 2004 dupa publicarea unui articol in New York Times care relata informatia corecta ca presedintele de atunci al Chinei urma sa renunte la pozitia sa de comandant al fortelor armate ale tarii.

Domnul Zhao a fost acuzat de frauda si de deconspirarea unor secrete de stat.

In urma procesului a fost gasit vinovat doar de frauda si a fost condamnat la trei ani de inchisoare.

Statele Unite si unele organizatii pentru drepturile omului au cerut in mod repetat eliberarea lui Zhao Yan sustinand ca procesul a fost motivat politic.

Acest verdict pare sa faca parte dintr-o operatiune tot mai ampla de represiune condusa de autoritatile chineze.

Tot saptamana aceasta un tribunal din estul Chinei a condamnat la patru ani de inchisoare un activist pentru drepturile omului care este nevazator.

Acesta sustinea ca autoritatile ar obliga femeile sa avorteze cand sarcina este deja inaintata, precum si ca le sterilizeaza cu forta pentru a controla cresterea demografica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.