Imigranti in cautare de locuri de munca in Marea Britanie Cunoscuta publicatie britanica The Economist face o ampla analiza a motivelor care ar putea duce la o politica restrictiva a guvernului britanic in raport cu muncitorii romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2007. The Economist crede ca in defavoarea romanilor si bulgarilor in cautare de locuri de munca in Marea Britanie sunt situatia politica a actualului guvern, cat si situatia economica a tarii.

The Economist subliniaza situatia delicata in care se afla guvernul laburist de la Londra, prins pe picior gresit de opozitia conservatoare.

Laburistii au lasat in urma cu doi ani usile deschise pentru lucratorii din tarile care au aderat la Uniunea Europeana in ultimul val, apreciind ca nu vor veni mai mult de 15 mii de lucratori pe an.

Au facut o mare greseala, scrie The Economist, amintind ca in ultimii doi ani au intrat cu acte in regula peste 427 de mii de muncitori est europeni, cel mai mare val migrationist de la hughenoti incoace, continua revista britanica.

Asadar, scrie The Economist, e putin probabil ca guvernul Blair sa repete greseala din 2004 si in cazul Romaniei si Bulgariei, mai ales ca din acest tari "in mod deosebit sarace" se poate sa vina in Marea Britanie mai multi muncitori in cautare de locuri de munca.

O jenanta intoarcere de 180 de grade in politica fata de muncitorii straini, pentru a evita o si mai mare dificultate politica daca ar accepta fara restrictii un nou val de imigranti din Romania si Bulgaria.

In plus, apreciaza The Economist, nici contextul politic general in Uniunea Europeana nu le e favorabil romanilor si bulgarilor, dupa esecurile in adoptarea Constitutiei Europene.

In a doua parte a articolului, The Economist invoca si motivele economice pentru care accesul la piata britanica a muncii va fi limitat pe viitor.

Pana acum guvernul Blair a crezut ca merita sa riste pe termen scurt o pierdere a popularitatii pentru ca migratia a adus o crestere economica notabila.

Acum insa, scrie The Economist, la presiunile patronatelor, inclusiv a mai multor Camere de Comert, guvernul va trebui sa-si revizuie politica fata de muncitorii romani si bulgari.

In fine, The Economist scrie ca ultimul val de muncitori straini a creat probleme serviciilor publice, care incep sa nu mai faca fata cererilor sporite.

In concluzie, cotidianul britanic crede ca guvernul laburist se pregateste pentru "o jenanta intoarcere de 180 de grade in politica fata de muncitorii straini, pentru a evita o si mai mare dificultate politica daca ar accepta fara restrictii un nou val de imigranti din Romania si Bulgaria."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.