Statele Unite au anuntat ca ar fi dispuse sa ridice embargoul impus de 40 de ani Cubei, in caz ca guvernul comunist de la Havana e dispus sa adopte schimbari democratice. Declaratiile Statelor Unite au loc ca raspuns la o serie de afirmatii ale liderului interimar al Cubei, Raul Castro. Acesta a spus ca ar fi dispus sa imbunatateasca relatiile cu Washingtonul.

In termeni reali, oferta Statelor Unite, formulata de adjunctul ministrului de externe, Tom Shannon, nu schimba cu nimic politica actuala a Statelor Unite cu privire la Cuba.

Domnul Shannon a repetat practic propunerea exprimata de presedintele Bush in 2002.

El a declarat ca Washingtonul este dispus sa ia in considerare ridicarea embargoului impus in urma cu 40 de ani, daca Cuba accepta sa elibereze detinutii politici, sa respecte drepturile omului si sa organizeze alegeri libere la care sa poata participa mai multe partide.

Anuntul are insa o semnificatie importanta dat fiind momentul in care e facut, la doar trei saptamani de la anuntul ca Fidel Castro cedeaza temporar puterea fratelui sau, din motive de sanatate.

In urma cu cateva zile, Raul Castro spunea la randul sau ca tara sa ar fi dispusa sa imbunatateasca relatiile cu Statele Unite, daca administratia presedintelui Bush accepta la randul ei sa nu se amestece in politica interna de la Havana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.