O luna de razboi in plin sezon estival a provocat sectorului turistic libanez pierderi de cel putin un miliard de dolari, a apreciat, miercuri, ministrul turismului, Joe Sarkis, anuntand masuri de sprijin pentru relansare.

"Potrivit primelor estimari, pierderile directe si indirecte sunt de cel putin un miliard de dolari, dar evaluarile nu s-au incheiat", a declarat ministrul dupa o reuniune a guvernului cu reprezentantii sectorului turistic.

Inainte de declansarea ostilitatilor dintre Hezbollah si Israel, la 12 iulie, Libanul estima ca va beneficia de 4,4 miliarde de dolari din venituri si investitii in infrastructurile turistice.

"Mizam pe 1,6 milioane de turisti in 2006. Am fi atins aceasta cifra si chiar am fi depasit-o. Acum, totul este pierdut", a apreciat ministrul, potrivit caruia starea actuala a turismului libanez este un "dezastru total". Hotelurile din Beirut, care erau 90 la suta ocupate inainte de conflict, au in prezent aproape 40% dintre camere goale, informeaza NewsIn.

"Am prezentat un program de sprijin si reabilitare, fondat, sper, pe stabilitate si securitate", a continua ministrul. in acest cadru, operatorii sunt invitati sa supuna guvernului o evaluare precisa a pierderilor lor. Ei ar urma sa beneficieze de reduceri fiscale, iar in prezent sunt in curs discutii cu institutii financiare care sa faciliteze continuarea activitatii turistice "in aceasta perioada dificila".

Deoarece unele hoteluri si restaurante si-au redus deja personalul, planul prevede, de asemenea, ajutoare pentru plata salariilor angajatilor. "Ne temem ca in caz contrar acesti angajati vor pleca in alte tari arabe pentru a-si cauta de lucru", a explicat ministrul.

El a subliniat si cooperarea cu Ministerul Mediului pentru a curata litoralul de urmele mareei negre care a afectat o suprafata de 150 de kilometri din acesta si a ajuns la coasta siriana, dupa un raid israelian asupra centralei electrice de la Jiye, la 30 de kilometri sud de Beirut. "Intre 50 si 60% din activitatea turistica depinde de litoral", a explicat oficialul.

El a propus lansarea unei campanii destinata sa convinga turistii arabi sa revina in Liban. "Nu este usor. Vrem sa ne asiguram, inainte de a invita oamenii sa revina, ca vor fi in siguranta in Liban", a adaugat ministrul.
Majoritatea turistilor care viziteaza Libanul sunt arabi. Aceasta tara a inregistrat, din ianuarie pana la inceputul ofensivei, 630.000 de turisti.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.