Presedintele Libanului, Emile Lahoud, considera ca libanezii sint apreciati acum in toata lumea araba ca singurii care au infruntat Israelul.

In ultima vreme, presiunile externe si interne pentru dezarmarea, cit mai curind, a Hezbollah sint tot mai puternice. Care este pozitia presedintiei?

Rezolutia ONU stabileste multe cerinte, sint multe de facut, iar in ceea ce priveste partea noastra de responsabilitati, Libanul s-a achitat de multe dintre ele: a trimis armata sa controleze sudul, desi e o parte linga granita unde nu a ajuns pentru ca Israelul nu vrea sa se retraga, iar rezistenta a oprit focul. Am facut tot ce tinea de noi. In schimb, Israelul nu a facut ce trebuia, inca e in vigoare blocada aeriana si navala, iar asta contravine rezolutiei. Israelul crede ca mentinind blocada ne poate presa, ne poate forta sa facem ce nu au obtinut de la noi prin forta. De aceea, eu, ca presedinte, spun ca, deocamdata, problema armelor Hezbollah este o chestiune interna libaneza, si in consecinta ne vom ocupa de ea noi, libanezii.

Toata lumea asteapta ca Libanul sa rezolve aceasta problema cit mai repede pentru ca atita vreme cit Hezbollah are arme, asta poate fi motiv pentru un viitor nou conflict cu Israelul.

De ce nu puneti problema altfel? Atita vreme cit Israelul ocupa o parte a teritoriului libanez va exista si rezistenta. Deci mai intii trebuie sa se retraga, apoi se vor rezolva si problemele dintre noi.

Sa inteleg ca asteptati retragerea Israelului din zona Fermelor Shebaa si din cei doi kilometri de-a lungul granitei libaneze, si abia apoi Hezbollah va renunta la arme?

Nu, nu, n-am spus asta, am spus doar ca mai intii israelienii ar trebui sa se retraga din sud si din Fermele Shebaa, sa nu mai incalce spatiul aerian libanez si apele teritoriale libaneze, sa faca schimb de prizonieri cu noi, iar acestea toate vor duce la incetarea focului, nu doar la incetarea ostilitatilor, cum e acum. Conform rezolutiei ONU, avem o "incetare a ostilitatilor", dar libanezii vor "incetarea focului". In ce priveste armele Hezbollah, noi avem un asa numit "Comitet pentru Dialog National" care studiaza aceasta chestiune, si e treaba noastra, a libanezilor, sa decidem.

E nevoie de consens pentru asta, pentru ca in Liban nu trebuie sa existe invingatori si invinsi, ori pierdem toti, ori cistigam toti. Sa stiti ca acum sintem toti invingatori. Israelul nu ne-a putut lua prin forta, prin distrugerea tarii noastre ce voia si acum incearca sa ne faca sa ne certam intre noi, libanezii, sperind ca dezbinindu-ne pe tema dezarmarii Hezbollah vor obtine ce vor. In loc sa incerce sa ne dezbine, sa faca bine sa respecte si sa aplice partea care le revine din obligatiile prevazute in rezolutia ONU!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.