In anul 1977, dupa cum se cunoaste, Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul European au semnat o prima declaratie in care se angajau sa continue sa respecte drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni. In 1998, intr-o declaratie ocazionata de cea de-a 50-a aniversare a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, Uniunea Europeana isi reafirma angajamentul de a proteja drepturile omului si cauta sa defineasca masurile specifice pe care urma sa le adopte in acest sens.

In fiecare an, Parlamentul European adopta un raport cu privire la respectarea drepturilor omului in Uniunea Europeana. Rapoartele din 1996 si 1997, de pilda, s-au concentrat asupra luptei impotriva rasismului si xenofobiei, respectului pentru drepturile economice, sociale si culturale, egalitatii dintre barbati si femei, drepturile copiilor, minoritatilor nationale, precum si asupra respectului vietii private. De asemenea, Parlamentul European le-a cerut Statelor Membre sa ratifice Carta Europeana pentru Limbile Regionale sau Minoritare, sa lupte impotriva discriminarii sexuale, sa imbunatateasca conditiile de detentie si sa foloseasca mai des pedepse alternative.

Prin Tratatul de la Roma din 1957, pe teritoriul Comunitatii Europene, a fost deja consacrat Principiul liberei circulatii a muncitorilor. Ceva mai tarziu, prin Actul Unic European s-a conturat pentru prima data in istoria continentului infiintarea unei zone fara frontiere si abolirea controlului vamal, realizata complet abia in 1992.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.