Presedintele a negat constant ca ar fi intretinut vreun fel de relatii sexuale cu vreuna din angajatele administratiei prezidentiale

Politia israeliana l-a interogat miercuri pe presedintele tarii, Moshe Katsav, in legatura cu acuzatiile ca ar fi hartuit sexual mai multe angajate. Domnul Katsav este anchetat si in legatura cu acuzatiile ca ar fi abuzat de prerogativa de gratiere pe care o are ca presedinte. El neaga ambele acuzatii, iar avocatii sai precizeaza ca domnul Katsav coopereaza pe deplin cu politia. Daca este gasit vinovat, presedintele ar putea fi obligat sa renunte la functie.

Interogatoriul a avut loc miercuri dimineata dupa ce - in prealabil - anchetatorii confiscasera o serie de documente si de calculatoare din biroul prezidential si din resedinta presedintelui Israelului. Conform ziarului israelian Haaretz - care citeaza un ofiter de politie - dovezile gasite sunt semnificative.

Procurorul general al Israelului, Menachem Mazuz, a aprobat ca presedintele Moshe Katsav sa fie interogat in calitate de suspect - ceea ce din punct de vedere legal inseamna ca ulterior acesta ar putea fi obligat sa se retraga din functie.

Ezer Weizman a fost silit sa demisoneze dupa ce s-a aflat ca a primit aproape o jumatate de milion de dolari in "dar" de la un milionar francez

Astfel, presedintele Katsav se afla intr-o pozitie ironica intrucat ancheta a fost deschisa la cererea sa: el i-a spus procurorului general ca o fosta angajata incearca sa-l santajeze.

Foarte rapid insa, din victima presedintele a devenit acuzat, iar ancheta a continuat cu cercetarea a doua plangeri inaintate contra presedintelui de angajata respectiva.

Aceasta sustine ca domnul Katsav a santajat-o sa intretina relatii sexuale cu el sub amenintarea concedierii si ca presedintele nu respecta prevederile legale ale prerogativei sale de a gratia detinuti.

Presedintele a negat constant ca ar fi intretinut vreun fel de relatii sexuale cu vreuna din angajatele administratiei prezidentiale, iar avocatii sai precizeaza ca acesta coopereaza pe deplin cu anchetatorii.

In plan politic scandalul nu va avea probabil efecte semnificative intrucat functia prezidentiala este mai mult ceremoniala.

Haim Ramon a demisionat dupa ce procurorul general a declarat ca va cere demiterea sa

Daca este pus oficial sub acuzare presedintele Moshe Katsav se bucura de imunitate impotriva unui proces, dar Parlamentul l-ar putea obliga sa renunte la functie.

El ar deveni astfel al doilea presedinte consecutiv care ar demisiona din cauza unui scandal. Predecesorul sau, Ezer Weizman, a fost silit sa demisoneze dupa ce s-a aflat ca a primit aproape o jumatate de milion de dolari in "dar" de la un milionar francez, in anii 80.

Moshe Katsav este presedinte din anul 2000. El nu este insa singura personalitate israeliana implicata intr-un scandal.

Ministrul justitiei, Haim Ramon, a demisionat duminica dupa ce procurorul general a declarat ca va cere demiterea sa in urma acuzatiilor ca ar fi obligat o angajata a guvernului sa-l sarute.

Iar premierul Ehud Olmert este cercetat de corpul de control al guvernului in legatura cu cumpararea unui apartament din Ierusalim cu peste un milion de dolari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.