Obiectivul nu este pur si simplu cautarea teroristilor care se afla pe liste, ci si identificarea, gratie acestor date, a persoanelor care pot fi legate de teroristi, a explicat seful securitatii interne Michael Chertoff.

Statele Unite au in prezent dreptul de a consulta, pentru zborurile care sosesc in tara, majoritatea datelor privind sistemele de rezervare informatizate utilizate de agentiile de voiaj (cum sunt cele ale grupurilor Amadeus, Galileo sau Sabre).

Se creeaza un fisier pentru fiecare rezervare care include numele calatorilor, precum si detalii cu privire la locatia automobilelor, alegerile de hoteluri, apropiatii ce urmeaza a fi contactati sau detalii despre genul de pat pe care il prefera. Aceasta autorizatie, negociata cu autoritatile europene in 2004 si contestata de Parlamentul European, expira la 30 septembrie.

Michael Chertoff spera ca autorizatia sa fie mentinuta si ar dori ca aceste date sa poata fi totusi utilizate pe viitor in cadrul unor anchete judiciare, relateaza ziarul american.