Teheranul a raspuns la oferta grupului celor sase (China, Franta, Marea Britanie, SUA si Rusia plus Germania) vizand suspendarea programului sau nuclear, in scris. Asa cum anuntase in ajun. Totul s-a derulat ca intr-un film cu suspans.

Scrisoarea a fost remisa, la Teheran, ambasadorilor marilor puteri de negociatorul sef al republicii islamice in dosarul nuclear, Ali Larijani (foto). Nici un detaliu nu a fost dezvaluit intr-o prima faza. Dar comunitatea internationala nu a avut nici un dubiu: Iranul refuza sa suspende procedurile de imbogatire a uraniului. A fost semnalul transmis, in aceste ultime zile, de toti inaltii responsabili ai regimului de la Teheran, de la ghidul suprem, ayatollahul Ali Larijani, la presedintele Mahmoud Ahmadinejad.

In acelasi sens s-a exprimat, de altfel, si seful administratiei americane, George Bush, la conferinta de presa de luni. In acelasi spirit comenta ieri, aproape fara exceptie, presa de pretutindeni. Cu alte cuvinte, scena raspunsului fusese scrisa de mult, dupa un scenariu cunoscut de ambele parti. Atunci, ce rost a avut intreaga aceasta agitatie? Interese. Asteptand raspunsul Iranului, care a sugerat, de altfel, o alta formula de reglementare a crizei, pretul petrolului a urcat din nou la 78 de dolari barilul. In alta ordine de idei, stabilitatea din Orientul Mijlociu, unde dupa razboiul dintre Israel si Hezbollahul pro-iranian pozitia Teheranului s-a intarit, e extrem de fragila, orice scanteie putand reaprinde butoiul cu pulbere.

Cu o forta si consecinte imprevizibile. Astfel, venind cu o contraoferta, partea iraniana a protejat, practic, securitatea regionala. Oricum, reactia Occidentului, adica o decizie oficiala vizand instituirea sau nu de sanctiuni, nu era prevazuta in aceasta faza a disputei: Consiliul de securitate al ONU se reuneste abia la 31 august pentru adoptarea unei hotarari finale. Iar acolo nu domneste armonia in dosarul iranian. Rusia si China, membre cu drept de veto, au respins intotdeauna ideea embargoului drept pedeapsa pentru determinarea Iranului de a-si continua cercetarile atomice.

Tot interesul poarta fesul, cum se spune. Dar, cum nota ziarul "Le Temps", "concret, impotriva Teheranului nu se poate intreprinde oricum nimic". In schimb, Iranul, membru OPEC si important producator mondial de gaze naturale, poate face mult rau Occidentului. Suficient de amintit avertismentul presedintelui Ahmadinejad, potrivit caruia, in caz de sanctiuni, Teheranul va face astfel incat barilul de petrol va sari de 100 dolari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.