Israel a ratat cele doua tinte pentru care a inceput razboiul de o luna cu Hezbollah. N-a reusit sa-i elibereze pe cei doi rezervisti capturati la 12 iulie si nu a eliminat pericolul unui atac cu rachete dinspre Liban. Acum, liderii politici si militari primesc nota de plata. Pe de-o parte de la presa, apoi din partea militarilor.

Presa israeliana a inceput sa se intrebe daca guvernul israelian n-ar trebui sa plateasca pentru decizia de a ataca Libanul. "Haaretz" scria ieri ca generalul Dan Halutz, comandantul fortelor militare, ar trebui sa-si dea demisia. Mai multe critici vin insa din partea soldatilor, nemultumiti de aroganta superiorilor si de faptul ca fortele militare nu au fost mai bine pregatite pentru atacuri terestre. Un grup de militari aflati acum in Liban a trimis o scrisoare de protest in care acuza de "incisivitate cronica" toata conducerea armatei, de la ministrul apararii, Amir Peretz, la generalul Halutz. "Daily Telegraph" subliniaza ca soldatii sunt foarte furiosi pe deciziile irationale luate in timpul conflictului, iar nemultumirile lor ameninta sa se transforme intr-o revolta.

Marul discordiei

Nu este singurul front pe care Israelul a pierdut. Astazi, la Bruxelles, Uniunea Europeana a convocat o reuniune la care sa participe oficialitati politice si militare, care sa discute cati soldati vor trimite tarile Uniunii Europene in preconizata forta ONU din sudul Libanului.

La sfarsitul saptamanii, Israelul a cerut Italiei sa preia comanda fortei, dar italienii, ca si alte natiuni, au sugerat ca se mentin pe o pozitie rezervata pana ce le vor fi indeplinite conditiile. Riscul este foarte clar. S-ar putea ca acea promisa forta ONU pentru sudul Libanului, de mai mare amploare si mai puternica, sa nu se poata constitui la timp pentru a salva fragilul acord de incetare a focului si de a pune astfel bazele unei paci durabile.

Guvernul israelian s-ar fi declarat dezamagit si uimit de faptul ca Franta nu a mers pe linia declaratiilor facute anterior, privind conducerea noii forte si trimiterea a mii de soldati cu un grad inalt de instruire.

Israelul a cerut Italiei sa preia comanda, dar, dupa ce s-a discutat despre trimiterea a trei mii de soldati, italienii, asemeni francezilor, spaniolilor si altora, au spus ca asteapta in continuare indeplinirea conditiilor adecvate.

Franta cere asigurari ca guvernul libanez va avea raspunderea indepartarii luptatorilor Hezbollah din sudul Libanului, in asa fel incat noua forta UNIFIL sa nu trebuiasca sa se confrunte direct cu Hezbollah. Intr-un final, Italia si-a anuntat disponibilitatea de a conduce FINUL intarita, la care sa participe cu pana la 3.000 de militari, dar a cerut convocarea unei reuniuni de urgenta a ministrilor de externe ai Uniunii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.